Hoeveel GB heeft mijn iPhone?

Vraag jij je af hoeveel opslagruimte jouw iPhone heeft of wil je weten hoeveel opslag jij nodig hebt? Waarschijnlijk ben je op dit blog artikel beland door één van deze twee redenen:

 • De gevreesde melding; “Opslagruimte bijna vol”. Vaak is de eerste gedachte; hoeveel GB opslag heb ik eigenlijk, hoeveel ruimte heb ik nog over en hoe ruim ik mijn iPhone op?
 • Je bent op zoek naar een nieuwe iPhone en je bent benieuwd hoeveel GB opslag je nu op je iPhone hebt en hoeveel je straks nodig gaat hebben.
In dit blog “Hoeveel GB heeft mijn iPhone?” laten wij jou zien waar je de opslagcapaciteit kunt vinden van jouw iPhone en geven wij jou voorbeelden om te bepalen hoeveel opslagruimte jij nodig hebt. Ook als jouw reden hierboven niet benoemt is vind je vast hier je antwoord.

Bekijk ons brede assortiment Refubished iPhones. Al vanaf €129!
Naar Refurbished iPhones ›

1. Waar kan ik mijn opslagcapaciteit controleren?

Op je iPhone (maar ook iPad) is dit redelijk makkelijk te controleren. Hier is je opslagcapaciteit op je iPhone te vinden:

 • Ga naar Instellingen
 • Tik nu op Algemeen
 • Navigeer naar iPhone-opslag (of iPad-opslag)
  Bij IOS 10 of eerder heet dit: “Opslag en iCloud-gebruik” en dan “Beheer opslag” bij “Opslag”

Instellingen Algemeen iPhone-opslag

Hier is een duidelijk overzicht te zien met jouw gebruikte opslagruimte. Zit je iPhone bijna vol of wil je meer ruimte creëren dan zie je hier welke apps het meeste ruimte innemen. Met kleuren worden verschillende soorten categorieën opgedeeld: Foto’s, Apps, E-mail, documenten en gegevens. Ook biedt iOS jou hier ook een paar opties om ruimte te besparen zoals:

Foto’s Optimaliseren – Hiermee worden je foto’s naar iCloud verplaatst en een kleinere versie van die foto bewaard op je iPhone.
Bekijk gedownloade video’s – Dit is een handige tool waarmee je grote video bestanden die je niet meer nodig hebt kunt verwijderen.

In de lijst met apps vind je alle apps die op je iPhone staan van groot naar klein in GB (Gigabyte) en MB (Megabyte). Voor meer informatie tik je op de app. Hier kan je ook tijdelijke bestanden van die app wissen, wat ook kan helpen met opslagruimte vrijmaken.

Heb je alles gedaan om ruimte vrij te maken op je iPhone of iPad maar heb je toch geen ruimte meer voor je foto’s en favoriete app’s? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe iPhone met een grotere opslag. Een Refurbished iPhone of Refurbished iPad zou dan een goedkopere maar zeker geen mindere optie zijn. Als je wilt weten hoeveel opslag je nou nodig hebt, lees dan het volgende gedeelte van dit blog.

2. Hoeveel opslagruimte heeft mijn iPhone nodig?

Apple biedt meerdere opslag capaciteiten aan die per iPhone (en iPad) verschillen: 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB en zelfs 512GB. Bestanden en Apps worden steeds groter en zo ook de opslag op smartphones. De opslag op je iPhone is jammer genoeg niet uitbreidbaar, dus het kiezen van de juiste opslagruimte is extra belangrijk. Je wilt natuurlijk niet na een maand met een volle iPhone rondlopen.

Maar hoeveel opslagruimte heb jij nodig? Dit is natuurlijk afhankelijk met wat jij met je iPhone doet. Hier zijn wat situaties:

Gebruik je je iPhone voornamelijk voor social media, bellen en/of emails?

Normaal gesproken heb je dan niet veel opslag nodig. Met de standaard social media apps en wat foto’s op je mobiel, heb je vaak al genoeg aan de 16GB, 32GB of 64GB modellen.
Let op bijv. Whatsapp kan in de loop van tijd ook veel opslagruimte in beslag nemen (tot wel 16GB)
Download je veel Apps, maak je veel foto’s en video’s en bewaar je graag alles op je iPhone?

Elke foto, video en app telt mee en dit loopt al snel op. Vooral video’s en sommige apps nemen vaak veel ruimte in beslag. De 128GB en 256GB zouden dan een goede optie kunnen zijn voor jou. Wil je voor extra zekerheid gaan dan kan je voor de 512GB gaan.
Stream je veel muziek en/of films op bijv. Spotify en Netflix?

Streamen neemt eigenlijk geen opslagruimte in omdat de nummers en films niet lokaal zijn opgeslagen. Let wel op dat bij bijv. Spotify Premium het downloaden van nummers wel opslag inneemt. Hetzelfde geldt voor het downloaden van films van bijv. Netflix. Dus met streamen heb je waarschijnlijk genoeg aan 16GB of 32GB (bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus) maar ga je ze downloaden dan kan de opslag al snel oplopen en heb je bijv. de 64 GB of hoger nodig (zoals bij de iPhone XS).

Dit zijn voorbeelden en kunnen per gebruiker verschillen en een combinatie van situaties zijn.

Toe aan een nieuwe iPhone met grotere opslag maar niet teveel uitgeven?

Meer opslag is vaak ook een duurdere iPhone maar dit is in sommige gevallen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, het ook wel waard. Een goedkoper alternatief zou een Refurbished iPhone zijn. Onze 5 sterren Refurbished iPhones zijn zo goed als nieuw en zijn goedkoper dan wanneer je een nieuwe iPhone zou kopen. Hierdoor kan je een iPhone kiezen met een hogere opslag en niet teveel betalen. De 5 sterren Refurbished iPhones en iPads van FixjeiPhone zijn zo goed als nieuw en getest op meer dan 50 punten. FixjeiPhone heeft een ruim assortiment refurbished smartphones, van zowel de iPhone SE tot aan de Samsung Galaxy S9 Plus.

Over Bas

Bas is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technologie. Hij laat je graag zien wat nieuw is maar ook wat je kunt doen om e-waste te verminderen.

18 reacties op “Hoeveel GB heeft mijn iPhone?

 1. Ik heb een iphone waar 7 GB op kan en ik heb maar een paar Apps.
  Het probleem is dat de capiciteit 6 GB inneemt. Hoe kan ik capiciteit verwijderen van mijn iphone?

  1. Hallo Jan bij Instellingen -> Algemeen -> Gebruik kan je precies zien wat de hoeveelheid gebruikte GB is en hoe dat komt, als je een app selecteert kun je deze vervolgens eenvoudig verwijderen.

 2. Ik snap niet hoe ik dit moet uitrekenen. je zegt: bij capaciteit staat 13,4 GB. En bij beschikbaar staat 11,3 GB. Dit houd dus in dat ik over een iPhone beschik met 16 GB. iPhone verbruikt namelijk standaard 2,6 GB bij de installatie. hoe reken je dat uit? want als ik dat bij elkaar optel kom ik ergens anders op uit.

 3. Dank je, ik heb dus blijkbaar 8 gb op mijn iPhone vier en vond dat best weinig.
  Maar goed, dat weet je niet altijd van te voren en in het begin had ik er nog een digitale camera naast…

 4. Via instellingen/algemeen/info is geheugen (capaciteit beschikbar) 16 GB.
  Volgens imei.info is het totale geheugen echter 32 GB?

  Hoe kan dit?

 5. Ik heb mijn iPhone naar fabrieksinstellingen terug gezet en kan niet naar instellingen gaan. Nu weet ik niet meer hoeveel gb de iPhone heeft. En is het een 6s? Een 6? Kan ik dat nog ergens zien?

 6. Hoi!

  Aandachtig gelezen, goede informatie en leuke schrijfstijl. Ook las ik op het laatst dat je het fijn vindt om te horen of het voldoet: dat doet het zeker.

 7. Heb een iPhone 4S gekocht in 2014 en heb een abonnement van 5GB bijkomende opslag bij Apple. Ik lees op de door u aangewezen plaats : in gebruik 4,9GB en beschikbaar 105MB. Dit is de bijkomende betalende opslagruimte. Wat is dan de standaard opslag van mijn iPhone en waar vind ik die ?

 8. Het is moeilijk om foto’s van mijn Iphone6S+ 16gb op mijn computer te zetten. Hij pakt het gewoon niet. Geheugen staat op dan 14gb. De foto’s stuur ik eerst via mijn vrouws iphone 7. 30gb. Maar er staan nog veel meer foto’s van maanden terug en dat pakt hij ook niet. Wel van afgelopen weken. Hoe krijg ik dit voor mekaar? Grt JMP

  1. Hallo JMP,

   Neem hiervoor gerust even contact op met onze klantenservice.
   Een medewerker van ons zal je hierbij direct verder kunnen helpen (Live Chat mogelijk).

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *