iPhone 13 camera
BLOG

Alles over de vernieuwde iPhone 13 camera

Op 1 juni 2022, door Bas
0 reacties 4 min. leestijd

Je hebt het al voorbij zien komen; het vernieuwde camerasysteem van de iPhone 13 serie. Maar wat is er allemaal veranderd en zijn ze echt zo goed als geadverteerd? In dit blog vertellen we je over de specificaties, wat er nieuw is en of ze echt zo goed zijn als Apple beweert.

Het vernieuwde camerasysteem op de iPhone 13

Het camerasysteem van de iPhone 13 (mini) en iPhone 13 Pro (Max) hebben een update gekregen. Apple heeft niet alleen de 2 camera’s op de iPhone 13 (mini) diagonaal bijgedraaid, maar de grootste aanpassing is toch de lenzen die zijn gebruikt. Deze nieuwe lenzen laten aanzienlijk meer licht door zegt Apple. Zo vangt de ultragroothoekcamera in de iPhone 13 Pro (Max) zo’n 92% meer licht, voor nog scherpere foto’s bij weinig licht.

Houdt er wel rekening mee dat door deze nieuwe camera’s het vierkante vlak verder uitsteekt. Dit kan storend zijn en is daarnaast ook gevoelig voor krassen omdat deze rust op het oppervlak.

Nieuwe camerafuncties op de iPhone 13

Apple heeft Filmmodus geïntroduceerd die helpt met het focussen op het juiste onderwerp terwijl je filmt. Met de nieuwe Fotografische stijlen kies jij geavanceerde kleurinstellingen tijdens het fotograferen en daarnaast is de ProRes videocodec nu ook te gebruiken in de camera-app, dit wordt normaal gebruikt in filmproducties.

iPhone 13 serie camera's

Heeft de iPhone 13 een goede camera?

Apple staat al jaren bekend om zijn goede camera’s op de iPhone. De iPhone 13 serie is geen uitzondering, met het vernieuwde camerasysteem en verwerking door Deep Fusion maken deze iPhones de mooiste foto’s die je van smartphones kan verwachten.

Hoeveel megapixel heeft de iPhone 13?

Sinds de iPhone 6s heeft elke iPhone 12MP camera sensoren, dit is voldoende om een 4K foto of video te maken. Waar Apple beter in is geworden, is het verwerken van de foto. Hierin speelt Deep Fusion een grote rol. Deep Fusion maakt gebruik van de Neural Engine in de A15 Bionic chip en haalt elk klein detail in de foto naar voren. Met de nieuwe lenzen in de iPhone 13 en functies zoals: Slimme HDR 4, ProRes en de LiDAR op de Pro heeft de camera meer informatie dan ooit en maak je de mooiste foto’s.

iPhone 13 Pro camera

© Apple

Waarom hebben iPhones meerdere camera’s?

De iPhone 13 en iPhone 13 mini hebben beide 2 camera’s, namelijk een Groothoeklens en een Ultragroothoeklens. Daarnaast heeft de iPhone 13 Pro en Pro Max een extra camera, de Telelens. Deze verschillende lenzen geven je de flexibiliteit om optisch in en uit te zoomen zonder kwaliteit te verliezen. Hoe ver je kan zoomen wordt aangeduid met het optische zoomniveau.

We hebben speciaal een blog geschreven over de camera’s op iPhones en wat de verschillende lezen doen. Ben je opzoek naar extra informatie, lees dan: Welke iPhone heeft de beste camera?

Alle iPhone 13 camera’s op een rijtje

iPhone 13 mini iPhone 13 iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max
Aantal camera’s 2 2 3 3
Groot­hoek­lens
Ultra­groot­hoek­lens
Tele­lens    
Optisch uit­zoomen 2x 2x 2x 2x
Optisch in­zoomen     3x 3x

iPhone 13 (mini) camera vergeleken

In vergelijking met de iPhone 12 valt de plaatsing van de 2 camera’s gelijk op, deze zijn nu diagonaal. Dit heeft niet per se een functioneel voordeel. Wat je wel gaat merken is dat de ultragroothoeklens nu 47% meer licht vastlegt dan de iPhone 12. Je kunt tussen de 2 lenzen 2x optisch uitzoomen.

iPhone 13 (mini) camera

  • Groothoeklens: diafragma ƒ/1.6; optische beeld­stabilisatie; 7 lenselementen; legt 47% meer licht vast
  • Ultragroothoek: diafragma ƒ/2.4; beeldhoek 120°; 5 lenselementen
  • Foto: 2x optisch uitzoomen; tot 5x digitale zoom
  • Video: 2x optisch uitzoomen; tot 3x digitale zoom

iPhone 13 Pro (Max) camera vergeleken

Het vierkante vlak met de camera’s op de achterkant van de iPhone 13 Pro (Max) is groter en hoger geworden in vergelijking tot de iPhone 12 serie. Dit komt doordat Apple meer ruimte nodig had voor de nieuwe lenzen. De ultragroothoeklens krijgt hierdoor 94% meer ligt binnen en de groothoeklens 2,2x zoveel licht als de iPhone 12.

iPhone 13 Pro (Max) camera

  • Groothoeklens: diafragma ƒ/1.5; optische beeld­stabilisatie; 7 lenselementen; legt 2,2x meer licht vast
  • Ultragroothoek: diafragma ƒ/1.8; beeldhoek 120°; 6 lenselementen; autofocus; legt 94% meer licht vast
  • Telelens: diafragma ƒ/2.8; brandpunts­­afstand 77 mm; 6 lenselementen
  • Foto: 3x optisch inzoomen; 2x optisch uitzoomen; 15x digitale zoom
  • Video: 3x optisch inzoomen; 2x optisch uitzoomen; 9x digitale zoom
iPhone 13 Pro camera

© Apple

Bespaar op de aanschaf van een iPhone 13

Steeds meer mensen ontdekken dat ze flink kunnen besparen op de aanschaf van een iPhone door voor een refurbished iPhone te kiezen. Deze iPhones zijn zo goed als nieuw en hebben 2 jaar garantie door het Keurmerk Refurbished. Dus bespaar en geniet zorgeloos met een refurbished iPhone van FixjeiPhone. Bestel snel je nieuwe iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro of iPhone 13 Pro Max zodat jij de mooiste foto’s kan gaan maken.

Meer iPhone 13 blogs

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een antwoord