BLOG

Hoe schakel je de autocorrectie uit op de iPhone?

Op 17 oktober 2013, door Davey
10 reacties 5 min. leestijd

Soms heb je wel eens van die momenten dat je iemand een berichtje (iMessage) of een whatsappje ziet typen, en dat dan diegene de autocorrectie aan heeft staan. Persoonlijk vind ik het een kunst om hier snel en goed mee te kunnen typen. Ik heb het vaak genoeg geprobeerd en ik vind het persoonlijk niet echt heel handig, omdat ik er niet snel mijn berichten mee kan typen.

Maar, als je jou iPhone herstelt hebt, of als je in het bezit bent van een nieuwe iPhone, dan staat de autocorrectie standaard automatisch aan. En de eerste paar berichtjes die ik wil versturen probeer ik dan altijd met de standaard autocorrectie, maar later kom ik er altijd weer op terug, en het is altijd nog wel even zoeken voor me ook, waar je de autocorrectie nou kunt uitschakelen.

Wat is autocorrectie?

Autocorrectie staat standaard ingesteld op je iPhone, dit zorgt ervoor dat je geen typefouten maakt als je een bericht aan het typen bent. Ook geeft deze autocorrectie je soms woorden, die jij typen wilt. De bedoeling is dan op deze manier dat je niet de hele woorden af hoeft te typen.

Autocorrectie is eigenlijk niets meer dan een hulpprogramma dat door Apple is gemaakt voor al je berichten. Al vinden veel mensen het fijn als deze uitgeschakeld zou zijn, zodat ze toch gewoon zelf hun woorden kunnen intypen, waar ze geen hulp voor nodig hebben. De ene vind het ideaal, de ander kan er niet mee werken.

Autocorrectie uitschakelen

Heb je net als mij ook last van de autocorrectie, en kun je er gewoon niet lekker snel mee overweg?. Dan ga ik jou er direct mee Hoe schakel je de autocorrectie uit op de iPhone? helpen om er van af te komen. En mocht je later toch nog van gedachten veranderen, dan kun je deze natuurlijk altijd weer zelf handmatig de autocorrectie inschakelen.

Als je de autocorrectie uitschakelen wilt, dan gaan we naar instellingen–>algemeen–>toetsenbord. Geloof het of niet, de meeste mensen (hier zat ik zelf dus ook bij), die gaan de oplossing om de autocorrectie uit te schakelen. Als je in de sectie toetsenbord bent, dan zie je daar de autocorrectie staan.

Als het goed is, staat deze op ingeschakeld, dit kun je zien als de schakelaar op groen staat. Staat deze op groen, betekend dat dus dat je de autocorrectie nog aan hebt staan. Deze gaan we dus uitschakelen, en als je deze schakelaar uitgeschakeld hebt, zullen de woorden niet meer automatisch iedere keer verschijnen als je een bericht aan het typen bent.

Controleer spelling

Zelf ben ik (meestal) altijd netjes in het typen van berichten, ik doe er dan ook alles aan om geen fouten te maken onder het typen. De functie “controleer spelling” heb ik echter wel altijd aan staan. Ik zou me eigenlijk eerlijk gezegd ook niet kunnen voorstellen waarom mensen deze functie zouden uitschakelen.

Als je een bericht aan het typen bent op je iPhone en je typt een woord verkeerd, of is niet goed afgemaakt, dan komt er een rode streep onder het woord te staan. Als je dan op het woord met de rode streep eronder klikt, dan geeft deze functie je antwoord op hoe je het woord wel had moeten typen.

Als je dan op dit woord hebt gedrukt zie je het goede woord staan, wanneer je dan op het goede woord drukt, staat het goede woord er helemaal goed in het Nederlands op. Een handige functie voor als je geen fouten wilt maken onder het typen, ik zeg deze functie absoluut niet uitschakelen!

Trefwoorden

Hoe schakel je de autocorrectie uit op de iPhone? Ook zie je bij instellingen–>algemeen–>toetsenbord de functie “trefwoorden” staan. Er zijn genoeg mensen die absoluut geen idee hebben wat dit nou inhoud. Dit is ook een makkelijke functie om snel te willen typen, meer afkortingen van woorden. Stel je wilt typen: succes met je iPhone reparatie

Dan kun je als trefwoord de opdracht invoeren als “smjir“(succes met je iPhone reparatie!). Elke keer als jij dus “smjir” intypt komt er automatisch te staan succes met je iPhone reparatie. Dit kan heel handig zijn als je dit op een goede overzichtelijke manier automatiseert.

Je ziet op de afbeelding rechts ook dat je hier nog meer kleine handigheidjes kan uitschakelen. Het is makkelijk om dit één keer te doen, zodat je het daarna nooit weer hoeft te doen.

Wanneer je dit op IOS 6 zal gaan doen zal het er iets anders uitzien. Dan raad ik je als nog eerst aan om IOS 7 te downloaden, zodat je deze werkwijze kan hanteren.

Grotere letters met typen nodig?

 

Voor de wat oudere mensen of de mensen die het allemaal minder goed kunnen zien, kan je de lettertype vergroten op het toetsenbord.Dit is heel erg handig, het enige wat je hoeft te doen is na instellingen –> Algemeen –> Tekstgrootte en schuif de ronde knop helemaal naar rechts.

Je kan er ook voor kiezen om kleinere letters te krijgen, maar ik verwacht niet dat veel mensen dit willen hebben, want de standaard grote van de letters is voor mensen met goede ogen prettig om mee te werken.

Sneller typen op je iPhone (tip)

Wat sommige mensen helemaal niet weten is dat als je een bericht wilt typen op een groter toetsenbord, dat je de iPhone dan draaien kunt. Als je de iPhone dan horizontaal in de handen hebt, in plaats van verticaal, krijg je een groter toetsenbord en is de kans dus groot dat je hier sneller mee kunt typen.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het gespreksveld kleiner word, en dat het niet meer zo overzichtelijk is als wanneer je de iPhone verticaal houd. Ik geloof zelf als je niet zulke lange vingers hebt dat het wel iets makkelijker typen is met een horizontale draai van de iPhone.

Heb je iets aan dit artikel gehad?

Als je iets aan dit artikel hebt gehad, zou ik het super vinden als je even onder dit blog artikel een reactie zou willen achterlaten. Dit kan een tip, suggestie of zelfs een oplossing zijn waar iemand anders weer wat aan heeft. Zoek je toevallig nog een nieuwe iPhone? Bekijk dan eens het refurbished assortiment van FixjeiPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties op “Hoe schakel je de autocorrectie uit op de iPhone?

 • thanks, zocht ik al een tijdje

  Taco Groefsema op 17 oktober, 2013
 • geweldig

  Paul de Wert op 16 november, 2013
  • Graag gedaan Paul!

   Davey Groothedde op 16 november, 2013
 • Hartelijk dank! Eindelijk van die irritante autocorrectie af en mijn letters vergroot zodat ik mijn leesbril niet op hoef te zetten!Super!

  Chantal op 16 oktober, 2014
 • Het is haast niet te lezen zo’n lang verhaal en zulke kleine letters, maar ik ben blij dat ik het gevonden heb hoe ik autocorrectie uit kan schakelen, hoewel ik dit nog niet gedaan heb, omdat het soms wel erg gemakkelijk is, zoals ‘ gemakkelijk’
  Gemakkelijk is om de autocorrectie te gebruiken. Maar b.v is het weer lastig om ‘ autocorrectie ‘ de eerste keer te willen typen, er dan i.p.v. ‘ autocorrectie ‘ er ‘ autocorrectiecode ‘ komt te staan.
  Ik weet dan ook niet hoe ik de autocorrectie moet afbreken zodat er géén ‘ autocorrectiecode ‘ komt te staan. Soms let ik niet erg goed op, hoewel ik dat wel probeer, maar dan zit juist mijn vinger ervoor zodat ik de autocorrectie niet zie door mijn lange vinger (ik type met één vinger, mijn rechter wijsvinger) dan gebeurt het weleens dat er een fout verzonden word, doordat het net bij het laatste woord een autocorrectie heeft plaats gevonden die niet zo bedoeld is. Soms staat ook het Engels toetsenbord aan omdat ik een paar keer op het wereldbolletje heb gedrukt dan krijg ik ook een heel raar onbedoelde autocorrectie te zien en heb ik inmiddels ook al de verzendknop ingedrukt. Tot nu tot is alles nog goed gegaan, maar soms dan wil ik te vlug antwoorden anders blijf je soms minuten aan het typen, omdat die andere, waarmee ik aan het chatten ben, meestal heel veel korte regelzinnen typt. Als ik dát ga doen maak ik best veel fouten. Iniedergeval heb ik met dit bericht nog geen fouten ontdekt terwijl ik vrij aardig snel dit met één vinger heb getypte (dit laatst woord is geautocorrigeerd) . Mijn stief kind ( is inmiddels al een vrouw ) typt met twee vingers, maar dat gaat wel erg snel en zij maat eigenlijk haast géén fouten. Behalve als zij haar auto rijd, dan maakt ze wel veel fouten, als ik dus zie dat zij zoveel fouten maakt weet dat zij auto rijd. Dan haak ( WW’er een autocorrectie want ik typte hask i.p.v. haak) ik gauw af voordat er ongelukken gebeuren. Nou begin ik ook fouten te maken WW,er moet zijn weer. Dus ben aan het einde en besluit om de autocorrectie maar niet uit te schakelen.

  Vriendelijke groet
  Cornelius

  CorneliusR op 3 februari, 2015
 • Super bedankt voor de overzichtelijke toelichtingen.
  Zeer bruikbaar ook voor niet technische mensen…

  René Schutte op 25 juni, 2015
 • Hartelijk bedankt voor de duidelijke info, ivm de autocorrectie
  Mvg

  Betty op 17 december, 2015
 • Top artikel!

  Rob op 28 oktober, 2016
 • Bedankt, heb meer last dan voordeel gehad van de autocorrectie.

  T.Brans op 18 november, 2017
 • Super! Eindelijk in verstaanbare taal uitgelegd wat het precies doet en hoe je het kan verwijderen!
  Dankjewel voor je moeite!

  Hilde Bruyninckx op 25 juni, 2018

Geef een antwoord