BLOG

iPhone XR en iPhone 11 touchscreen problemen

Op 7 december 2021, door Davey
0 reacties 4 min. leestijd

Heb je problemen met het touchscreen van de iPhone XR of iPhone 11 na het vervangen van het scherm? In deze handleiding leggen we mogelijke oorzaken uit en komen we ook met de oplossing om het probleem te verhelpen. Het doornemen van deze handleiding is ook zinvol wanneer je het scherm nog moet vervangen, we vertellen je namelijk precies hoe je het juiste scherm kunt kopen zodat je touchscreen problemen voorkomt.

Hoe ontstaan het iPhone XR of iPhone 11 touchscreen probleem

Een complete iPhone wordt in elkaar gezet met behulp van onderdelen van tientallen verschillende leveranciers. Dit werk ook zo voor de schermen die door Apple worden gebruikt. Een iPhone XR scherm wordt gemaakt door Toshiba en LG. Een iPhone 11 scherm wordt gemaakt door Toshiba, LG of Sharp. Als je deze schermen met elkaar verwisselt kan dit leiden tot touchscreen problemen. Het is daarom belangrijk om te controleren voor welk merk het moederbord van de iPhone XR of 11 gekalibreerd is.

Als je al langer repareert herken je dit soortgelijke probleem misschien wel bij de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus.

Signalen van touchscreen problemen bij de iPhone XR en iPhone 11

Het verkeerde merk LCD is niet altijd de oorzaak van een iPhone XR of iPhone 11 met touchscreen probleem. Naast dat het verkeerde merk op de iPhone kan zitten kan ook de touchlaag kapot zijn en kan de connector op de kabel of het moederbord een defect hebben.

De kans dat jouw touchscreen probleem wordt veroorzaakt door een verkeerd merk scherm is groot bij de volgende signalen:

  • Je hebt het scherm van de iPhone XR of 11 vervangen en niet gecontroleerd of je een goede match hebt gemaakt.
  • Je hebt een iPhone XR of 11 waarbij het scherm vervangen is en je weet niet of de reparateur deze merken gematcht heeft met het moederbord van de iPhone.

De oplossing voor het touchscreen probleem

Voordat we de oplossing gaan uitleggen is het van belang om te weten dat lagere kwaliteit schermen compatible zijn voor alle merken (met een copy LCD). Bij deze copy schermen is het niet belangrijk om het merk te matchen. Voor de hoogste kwaliteit (A+ kwaliteit) schermen is het wél belangrijk om deze merken met elkaar te matchen.

Er zijn 2 manieren om erachter te komen met welk type merk het moederbord is gekalibreerd. Dit kan via 3uTools en via uiterlijke kenmerken van de connector, hieronder behandelen we beide mogelijkheden.

Type scherm achterhalen via 3uTools

Om te zien voor welk moederbord de iPhone gekalibreerd is kun je gebruik maken van 3uTools. Via 3uTools kun je zien voor welk merk het moederbord van de iPhone gekalibreerd is. De 3uTools app kun je alleen downloaden via Windows. Voor Mac is er nog geen vergelijkbare app die hetzelfde doet.

Je kunt de iPhone koppelen met de computer via een een lightning kabel en 3uTools opstarten. Klik vervolgens op “Bekijk verificatierapport” en onder het item “Screen Serial Number” kun je zien welk merk je hebt. Het merk waarvoor het moederbord gekalibreerd is staat erachter. Ook kun je kijken naar de eerste drie letters of cijfers.

iPhone scherm serienummers per merk (eerste letters / cijfers):
Toshiba: C11, F7C of FVQ
LG: DTP of C3F
Sharp: DKH of C0N (komt niet voor bij de iPhone XR)

3u Tools
3u Tools

Type scherm achterhalen via uiterlijk van de connector

Naast 3uTools is het ook mogelijk om naar het uiterlijk van de connector van de kabel te kijken. LG heeft een vierkante datamatrix en Toshiba en Sharp een rechthoekige. Het verschil tussen Toshiba en Sharp is op de kabel niet te zien (wel met een datamatrix reader). Sharp maakt alleen schermen voor de iPhone 11, bij dit toestel kun je Toshiba en Sharp combineren (ontstaan geen problemen). Wel is het belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt voor LG, anders ontstaan er touchscreen problemen.

Hoe werkt het bij een copy scherm?

Een copy scherm is niet door LG, Sharp of Toshiba gemaakt en de chip op de kabel is geschikt voor elk merk. Bij een copy scherm hoef je daarom geen rekening te houden met welke code achterop het scherm staat of welke datamatrix er op de connector staat. Als er eenmaal een copy scherm is geplaatst en de iPhone komt bij een andere reparateur die het scherm wil vervangen voor A+ kwaliteit scherm. Dan kun je dus gebruik maken van 3uTools om de oude code te achterhalen. 3uTools wordt alleen ondersteund door Windows.

Conclusie

Het is belangrijk om naar de signalen te kijken of jouw touchscreen probleem worden veroorzaakt door een verkeerd type scherm (geen match met het moederbord van de iPhone). Naast een verkeerde match zijn er andere oorzaken die touchscreen problemen kunnen veroorzaken. Je kunt daarom het beste kijken naar 3uTools voor welk merk het moederbord is gekalibreerd en dan controleren op de connector of dit ook het geval is.

Heb je een goede match en toch touchscreen problemen? Dan kan het probleem worden veroorzaakt door bijvoorbeeld schade aan de kabel of het scherm of zelfs door een defect op het moederbord. Ook deze problemen kunnen worden verholpen door bijvoorbeeld een nieuw iPhone scherm of door een moederbord reparatie, een verkeerde match van het type scherm is alleen niet van toepassing.

Heb je nog vragen over dit probleem of over de oplossing? Stel deze dan onder dit bericht zodat wij of andere specialisten je verder kunnen helpen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een antwoord