BLOG

iPhone wordt warm? 6 oplossingen voor oververhitting

Op 29 juni 2021, door Ramon
0 reacties 7 min. leestijd

De iPhone die wij dagelijks gebruiken, presteert op zijn best tussen 0 en 35 graden Celsius. Wanneer je iPhone warmer wordt dan 35 graden, is er een grote kans dat het toestel eerst moet afkoelen. Op je scherm zal er een temperatuurmelding tevoorschijn komen. Bepaalde functies, zoals het gebruiken van de flits, vallen (eerder) uit en werken pas weer wanneer het toestel volledig is afgekoeld.

Hoe wordt de temperatuur gemeten in je iPhone?

De temperatuur in je iPhone wordt gemeten door temperatuur sensoren. Op het moederbord zitten namelijk meerdere temperatuur sensoren, het verschilt per iPhone op welke plek deze precies zitten. Deze sensoren meten continu de temperatuur van de iPhone en schakelen wanneer deze te heet worden de bekende temperatuurmelding in en kunnen er mogelijk voor zorgen dat functies worden uitgeschakeld wanneer het toestel oververhit is.

Kan een oververhitte iPhone schadelijk zijn?

Extreme oververhitting kan erg schadelijk zijn voor je iPhone en dient aangepakt te worden. Door extreme oververhitting kunnen er problemen ontstaan tussen de verbinding van de chip zoals bijvoorbeeld de CPU en het moederbord. Ook kan extreme oververhitting schadelijk zijn voor de iPhone batterij of het iPhone scherm.

In deze blog leggen we je uit wat 7 mogelijke oorzaken kunnen zijn van oververhitting, waarna je vervolgens 6 oplossingen krijgt om oververhitting op te lossen en in de toekomst te voorkomen.

Oorzaken van een warme iPhone

Het oververhit raken van je Apple iPhone kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben wij de 7 meest voorkomende oorzaken voor jou opgesomd.

 1. iPhone wordt warm door in de zon liggen

  Een van de meest voorkomende oorzaken van een oververhitte iPhone is dat het toestel te lang in de brandende zon heeft gelegen. De meeste mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat het toestel in de brandende zon ligt wanneer zij bijvoorbeeld op het terras zitten of lekker aan het zwembad liggen. De temperatuur kan dan snel oplopen tot boven de 35 graden, wat erg schadelijk kan zijn voor je iPhone. Een iPhone wordt heet in een zeer korte tijd wanneer deze in de felle zon ligt. Zorg er altijd voor dat het toestel niet in de felle zon komt te liggen en zoek de schaduw op om oververhitting te voorkomen.

 2. iPhone wordt warm door hoesje met een dikke beschermlaag

  Een iPhone hoesje met een dikke beschermlaag is ideaal om je toestel goed te kunnen beschermen tegen valschade en andere beschadigingen van buitenaf. Het enige nadeel van zo’n hoesje is dat het hitte vasthoudt, waardoor je iPhone oververhit kan raken. In de koudere maanden zal een hoesje geen enkel probleem veroorzaken, in de zomer kan dit in combinatie met veel zon zeker een probleem veroorzaken.

 3. iPhone wordt warm tijdens opladen door slechte adapter

  Raakt je iPhone oververhit tijdens het opladen? Dan kan dit veroorzaakt worden door het gebruik van een slechte adapter, kabel of een combinatie hiervan. Gebruik altijd gecertificeerde adapters en kabels zodat je zeker weet dat de iPhone op de juiste manier wordt voorzien van stroom. Kies altijd voor een gecertificeerde iPhone oplader van hoge kwaliteit. Zo weet je zeker dat je iPhone geen schade zal oplopen tijdens het opladen van het toestel.

 4. iPhone wordt warm bij gebruik van apps

  Zware apps zoals een navigatie app, foto- en videobewerking app of een Augmented Reality app kunnen je iPhone snel opwarmen. In sommige gevallen kan de iPhone oververhit raken, zeker wanneer je deze app bijvoorbeeld uitvoert wanneer het ook nog eens in erg warm is en je iPhone de warmte van de zon opvangt. De iPhone kan hier zelf goed mee omgaan en zou wat rekenkracht bij de CPU weghalen. Op deze manier wordt de complete iPhone minder belast, maar zou je dit wel kunnen merken in het gebruik.

 5. iPhone wordt warm tijdens eerste configuratie of tijdens terugzetten van reservekopie

  Wanneer je een iPhone voor het eerst configureert worden er gigantisch veel processen gestart om de configuratie zo snel mogelijk te voltooien. Vrijwel altijd zal een nieuwe of refurbished iPhone tijdens deze configuratie warm(er) aanvoelen. Dit gebeurt ook bij het terugzetten van een reservekopie op een nieuwe of bestaande iPhone omdat alle gegevens eerst worden gedownload om ze vervolgens weer terug te zetten op de iPhone. Het warm worden van de iPhone vormt verder geen gevaar, het is een normaal proces en zal geen schade veroorzaken aan het toestel.

 6. iPhone wordt warm in auto dashboardkastje

  Op een warme dag kan de temperatuur in de auto oplopen tot wel 45 graden Celsius. Laat op een warme zomerdag je iPhone daarom ook nooit achter in de auto en vooral niet in het dashboardkastje. In het dashboardkastje zal de temperatuur vanwege de kleine ruimte alleen maar hoger oplopen. Je weet zeker dat je iPhone oververhit zal raken wanneer deze te lang in de auto blijft liggen! Neem je iPhone bij voorkeur gewoon mee en bewaar deze op koele plek.

 7. iPhone wordt warm door kortsluiting in je iPhone

  Een oorzaak van oververhitting waar de meeste mensen niet meteen aan denken is kortsluiting in de iPhone. Dit kan veroorzaakt worden door een slechte batterij, door het gebruiken van slechte opladers maar ook door water- of vochtschade. Op het moment dat er water of vocht op de printplaat komt, waar stroom doorheen loopt, ontstaat er corrosie. Hierdoor kan er geen stroom meer lopen van plek A naar plek B. Dit wordt ook wel een kortsluiting genoemd. Een reactie van kortsluiting binnen in de iPhone is dat het toestel warmer wordt en soms zelfs helemaal uitvalt. Je ziet vaak dat een iPhone niet meer aan gaat bij extreme waterschade aan de iPhone.

6 oplossingen voor oververhitting

Voordat je iPhone oververhit raakt zorgt de iPhone er zelf voor dat er een aantal functies uitgeschakeld worden zoals bijvoorbeeld de flitser die wordt gebruikt bij de achter camera of bij het gebruik van de zaklamp. Dit is al een signaal van je iPhone dat de tempratuur langzaam omhoog gaat.

Hieronder volgen 6 oplossingen voor oververhitting:

 • Schakel je iPhone uit
 • Schakel vliegtuigmodus aan
 • Zorg voor schaduw
 • Gebruik tijdelijk geen apps
 • Speel tijdelijk geen games
 • Verwijder het hoesje
 1. Schakel je iPhone uit

  Allereerst kun je de iPhone uitschakelen. Hierdoor zullen er geen processen meer actief zijn, waardoor de iPhone rustig kan afkoelen. Controleer na ongeveer 10 minuten of je iPhone afgekoeld is. Dit kun je controleren door te voelen aan je iPhone. Voelt je iPhone minder warm aan? Je kunt de iPhone dan weer aanzetten. Krijg je nog steeds de melding dat je iPhone moet afkoelen. Herhaal dan het proces van uitzetten en wacht ongeveer 10 minuten.

 2. Schakel vliegtuigmodus aan

  Heb je nog geen melding dat je iPhone moet afkoelen, maar merk je dat de iPhone warm begint te worden. Dan is het ook mogelijk om de vliegtuigmodus te activeren. Hierdoor zullen functies zoals GPS, bluetooth, mobiel datagebruik en wifi worden uitgeschakeld. Je kunt vliegtuigmodus activeren via instellingen -> vliegtuigmodus.

 3. Zorg voor schaduw

  Om ervoor te zorgen dat de hitte kan ontsnappen, is het belangrijk om de iPhone op een plek te liggen met veel schaduw. Je zult merken dat je iPhone snel zal afkoelen.

  TIP: De hitte binnenin je iPhone zal nog sneller ontsnappen wanneer je het hoesje van je iPhone afhaalt.

 4. Gebruik tijdelijk geen apps

  Heb je nog geen melding dat je iPhone moet afkoelen, maar is de iPhone al wel erg warm? Om het afkoelingsproces goed te laten verlopen, is het belangrijk om tijdelijk geen apps te gebruiken. Hieronder valt ook de navigatieapp. Dit kost namelijk veel energie voor de processor waardoor je iPhone nog warmer wordt. Je kunt na ongeveer 10 minuten voelen of de iPhone is afgekoeld.

 5. Speel tijdelijk geen games

  Het spelen van spelletjes kost ook voor de processor veel energie en dient tijdens het afkoelen van de iPhone vermeden te worden.

 6. Verwijder het hoesje

  Wanneer de iPhone warm begint te worden of wanneer er al een temperatuurmelding op het scherm staat, dan is het raadzaam om het iPhone uit het hoesje te halen. Hierdoor kan de iPhone sneller afkoelen en eventueel oververhitting worden voorkomen.

Schrik niet bij het warm worden van je iPhone

In veel gevallen krijgen mensen automatisch een schrikreactie wanneer hun iPhone wat warmer wordt. Wanneer je jouw iPhone gebruikt of de batterij oplaadt, kan je toestel wat warmer aanvoelen. Ook in de volgende situaties is dit mogelijk:

 • Wanneer je een reservekopie maakt en gegevens moet terugzetten
 • Wanneer je je iPhone voor het eerst configureert
 • Wanneer je zware apps gebruikt omtrent foto- of videobewerking of augmented reality apps

Je zult merken dat wanneer het proces voltooid is na één van deze situaties dat je iPhone terugkeert naar een normaal temperatuur.

In de meeste gevallen hoef je dus niet bang te zijn dat er schade optreedt als de temperatuurmelding in beeld komt van je iPhone. Dit is een automatische maatregel die Apple heeft geïmplementeerd om te voorkomen dat er blijvende schade optreedt. Zorg er ten alle tijden voor dat je iPhone niet oververhit raakt. Mocht het toch gebeuren, dan is het verstandig om niet in paniek te raken en het toestel even de tijd te geven om af te koelen. Je iPhone zal in vrijwel alle gevallen niet defect raken, alhoewel het mogelijk wel kan zorgen voor een kortere levensduur van de batterijduur. Reageer daarom snel wanneer je iPhone té warm is om dit probleem te voorkomen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een antwoord