iPhone 6 / 6 plus touchscreen problemen (meson chip)

iPhone 6-6 plus touchscreen problemen (meson chip)

Wereldwijd zijn er enorm veel toestellen van het model iPhone 6 plus en iPhone 6 die problemen hebben met de Meson chip. De Meson chip (op het moederbord) is mede verantwoordelijk voor je touch en als deze meson chip defect gaat dan komen er blokken en streepjes bovenin het scherm waardoor het scherm onbruikbaar wordt.

Let op, het is wel belangrijk dat je het niet verwart met een defect touchscreen die bijvoorbeeld gewoon is ontstaan doordat je jouw iPhone 6 (plus) hebt laten vallen. Wanneer je dit probleem hebt, volg dan de standaard reparatie handleidingen voor de iPhone 6 (plus).

Uit ervaring blijkt dat het probleem met de meson chip zich vaker voordoet bij de iPhone 6 plus dan bij de iPhone 6. Een nieuw iPhone 6 plus scherm is dan ook niet de oplossing voor dit probleem.

De chip zit aan de aan de achterkant van het iPhone 6 plus moederbord  of iPhone 6 moederbord en is niet alleen verantwoordelijk voor de touch.

In de afbeelding zie je in het blauwe vierkant de Meson chip en in het rode vierkant de Comulus chip van het iPhone 6 plus moederbord.

Hoe herken je het iPhone 6 / 6 plus touchscreen probleem?

Het is belangrijk dat de juiste signalen herkent worden en dat niet een touchprobleem wat door een scherm ontstaat wordt verward met dit probleem. Een belangrijk signaal zijn de blokjes en strepen die bovenin het scherm van de iPhone 6 / 6 plus ontstaat op het moment dat het scherm bevriest. Als je dit ziet bij een iPhone 6 of een iPhone 6 plus dan kun je met zekerheid de diagnose stellen van een defecte Meson chip of Cumulus chip. In de praktijk blijkt dat de iPhone 6 plus hier meer last van heeft dan de iPhone 6. Toch komen we ook regelmatig iPhone 6 toestellen tegen die dit probleem ondervinden.

Hoe ontstaat de iPhone 6 / 6 plus touchscreen problemen?

Het probleem ontstaat vaak doordat de U2402 Meson chip en de U2401 Cumulus chip die verantwoordelijk zijn voor de dit probleem kwalitatief erg slecht zijn waardoor er veel problemen door ontstaan. Het komt dus niet door een copy scherm of door ander onderdeel. Apple wilde na de iPhone 5s de meeste dunne en duurzame iPhone presenteren en hier is het aluminium frame de dupe van geworden. Het frame is erg dun waardoor het een steek kwetsbaarder is en waardoor eerder problemen bij de meson chip ontstaan.

Door het zwakke aluminium frame kan het de iPhone 6 of iPhone 6 plus buigen in je achterzak of broekzak. Hierdoor ontstaat er spanning op het moederbord en begeven de U2402 Meson chip en de U2401 Cumulus chip het vrij snel. Het gaat hierbij dus om een designfout van het frame en het moederbord, maar Apple heeft dit tot heden altijd ontkent.

Hoe moet je de iPhone 6 / 6 plus touchscreen problemen oplossen?

Wanneer je dit probleem wilt verhelpen dan zal je de U2402 Meson chip en de U2401 Cumulus chip moeten vervangen. Moederbord reparateurs vervangen vaak beide chips en ook wordt er een nieuwe weg aangelegd op het moederbord. Dit beide om het probleem op te lossen en te voorkomen dat het in de toekomst weer ontstaat. Deze reparatie komt dan ook veel voor en is alleen door een ervaren specialist uit te voeren (niet door consumenten zonder ervaring op dit gebied).

Deze reparatie kan alleen worden uitgevoerd door ervaren moederbord reparateurs. Ben je van plan om je erin te verdiepen? Dan raad ik je aan om eerst de ZXW tool te downloaden. Deze software laat je je namelijk alle componenten op het moederbord zien. Dit is een Chinese tool die ontworpen is voor moederbord reparateurs.

iPhone 6 (plus) meson chip / cumulus chip laten vervangen?

Het probleem is te verhelpen door de U2402 Meson chip en de U2401 Cumulus chip te verwijderen en een microjumper te plaatsen onder de chip. Daarna moeten er twee nieuwe chips aangebracht worden aan het moederbord. Zo zal het probleem in de toekomst niet meer opnieuw ontstaan. De nieuwe chips moet je reballen en de microjumper kun je vast zetten met behulp van green oil. Bij FixjeiPhone hebben we hiermee honderden iPhones mee gerepareerd met geweldige resultaten!

Zelf de chip laten vervangen door FixjeiPhone? Dan kan je hier de iPhone 6 moederbord reparatie mogelijkheden bekijken of de mogelijkheden voor iPhone 6 plus moederbord reparaties. Een specialist van FixjeiPhone voert de reparatie dan uit voor een reparatie prijs van 99,95. Bij FixjeiPhone hanteren wij altijd de no cure no pay methode zodat je nooit betaalt voor een reparatie die niet lukt.

Heb je verder nog vragen over dit artikel? Plaats dan een reactie onder dit bericht zodat wij of andere reparateurs je verder kunnen helpen!

Over Davey

Davey is reparatie specialist en mede eigenaar van FixjeiPhone. Davey is gespecialiseerd in elk type iPhone en hij kent elk stukje hardware van binnen en buiten. Hij vindt het leuk om je te laten zien hoe je zelf je iPhone of iPad kunt repareren!

6 reacties op “iPhone 6 / 6 plus touchscreen problemen (meson chip)

 1. Hallo Davey,

  Hoe kan in nu weten of het scherm stuk is dan wel de U2402 Meson chip ?
  Mijn Iphone scherm vertoont een barstje die loopt vanaf de
  home knop tot aan de zij rand vh scherm binnen de zwarte rand nog,
  Het scherm is dus niet gebarsten.
  Soms werkt hij uren goed, als het scherm donker wordt kan ik zo ff de gsm verdraaien,de bovenzijde
  lichtjes naar links draaien en de onderzijde naar rechts,
  Dan werkt het scherm terug eventjes, soms een paar uur soms heel even, dan moet ik terug die handeling
  uitvoeren.Ik heb ios 11beta erop. Toen het begon had ik net een update gehad dus dacht ik eerst dat het een software
  probleem was, De dag erna was er een nieuwe update en de problemen waren opgelost, echter niet voor lang.
  Nu wordt het eigenlijk steeds slechter.
  Ik zet nu net het scherm aan en alles is normaal. na 2 min begint het te rollen en is zwart,
  ook zijnbercsoms groene strepen zichtbaar bovenaan het scherm,

  Kan jij me daar met helpen aub? Ij was eerst van plan om een nieuw scherm te steken tot ik dit artikel las,

  Met vriendelijke groeten,

  Yves Hofman

 2. Weet iemand ook wat het probleem is, als de iPhone 6 plus letterlijk op hol slaat?. Ik heb al twee maal ondervonden dat er spontaan apps openen, sluiten, tekstregels zelf invullen etc. (net of er iemand illegaal jouw toestel bestuurt) opnieuw opstarten lukt dan niet, omdat het toestel zelf je simcode etc. invult.

  1. Ton, ik heb precies hetzelfde momenteel. Alsof je telefoon gehackt is en bestuurd word door iemand anders. Maar dat is niet het geval (ik heb alle internet connectie verbroken) maar hierdoor is mijn telefoon onbruikbaar geworden. Ik kan niks meer openen omdat het toetsel op hol slaat en constant willekeurige toetsen “indrukt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *