iPhone 6 / 6 plus touchscreen problemen (meson chip)

iPhone 6-6 plus touchscreen problemen (meson chip)

Wereldwijd zijn er enorm veel toestellen van het model iPhone 6 plus en iPhone 6 die problemen hebben met de Meson chip. De Meson chip (op het moederbord) is mede verantwoordelijk voor je touch en als deze meson chip defect gaat dan komen er blokken en streepjes bovenin het scherm waardoor het scherm onbruikbaar wordt.

Let op, het is wel belangrijk dat je het niet verwart met een defect touchscreen die bijvoorbeeld gewoon is ontstaan doordat je jouw iPhone 6 (plus) hebt laten vallen. Wanneer je dit probleem hebt, volg dan de standaard reparatie handleidingen voor de iPhone 6 (plus).

Uit ervaring blijkt dat het probleem met de meson chip zich vaker voordoet bij de iPhone 6 plus dan bij de iPhone 6. Een nieuw iPhone 6 plus scherm is dan ook niet de oplossing voor dit probleem.

De chip zit aan de aan de achterkant van het iPhone 6 plus moederbord en is niet alleen verantwoordelijk voor de touch.

In de afbeelding zie je in het blauwe vierkant de Meson chip en in het rode vierkant de Comulus chip van het iPhone 6 plus moederbord.

Hoe ontstaat het probleem?

Het probleem ontstaat vaak doordat de U2402 Meson chip en de U2401 Cumulus chip die verantwoordelijk zijn voor de dit probleem kwalitatief erg slecht zijn waardoor er veel problemen door ontstaan. Het komt dus niet door een copy scherm of door ander onderdeel.

Hoe kan het probleem verholpen worden?

Wanneer je dit probleem wil verhelpen dan zal je de U2402 Meson chip en de U2401 Cumulus chip moeten vervangen. Moederbord reparateurs vervangen vaak beide chips en ook wordt er een nieuwe weg aangelegd op het moederbord. Dit beide om het probleem op te lossen en te voorkomen dat het in de toekomst weer ontstaat.

Dit is geen reparatie voor beginnende reparateurs en wordt alleen uitgevoerd door moederbord reparateurs die kunnen micro solderen. Ben je van plan om je erin te verdiepen dan raad ik aan om eerst de ZXW tool te downloaden. Deze software laat je je namelijk alle componenten op het moederbord zien. Dit is een Chinese tool die ontworpen is voor moederbord reparateurs.

Bij FixjeiPhone voeren we deze reparaties niet uit, maar er zijn veel reparatie bedrijven die het wel kunnen uitvoeren en daarom kun je dit ook uitbesteden. De gemiddelde prijs van deze reparatie ligt tussen de 100 en 120 euro.

Heb je ook met dit probleem te maken, zorg dan dat je in contact komt met een goede moederbord reparateur, deze reparateur kan je probleem verhelpen . Een nieuw scherm is in deze situatie dus niet de oplossing.

Heb je verder nog vragen over dit artikel? Plaats dan een reactie onder dit bericht zodat wij of andere reparateurs je verder kunnen helpen!

Over Davey

Davey is reparatie specialist en mede eigenaar van FixjeiPhone. Davey is gespecialiseerd in elk type iPhone en hij kent elk stukje hardware van binnen en buiten. Hij vindt het leuk om je te laten zien hoe je zelf je iPhone of iPad kunt repareren!

6 reacties op “iPhone 6 / 6 plus touchscreen problemen (meson chip)

 1. Hallo Davey,

  Hoe kan in nu weten of het scherm stuk is dan wel de U2402 Meson chip ?
  Mijn Iphone scherm vertoont een barstje die loopt vanaf de
  home knop tot aan de zij rand vh scherm binnen de zwarte rand nog,
  Het scherm is dus niet gebarsten.
  Soms werkt hij uren goed, als het scherm donker wordt kan ik zo ff de gsm verdraaien,de bovenzijde
  lichtjes naar links draaien en de onderzijde naar rechts,
  Dan werkt het scherm terug eventjes, soms een paar uur soms heel even, dan moet ik terug die handeling
  uitvoeren.Ik heb ios 11beta erop. Toen het begon had ik net een update gehad dus dacht ik eerst dat het een software
  probleem was, De dag erna was er een nieuwe update en de problemen waren opgelost, echter niet voor lang.
  Nu wordt het eigenlijk steeds slechter.
  Ik zet nu net het scherm aan en alles is normaal. na 2 min begint het te rollen en is zwart,
  ook zijnbercsoms groene strepen zichtbaar bovenaan het scherm,

  Kan jij me daar met helpen aub? Ij was eerst van plan om een nieuw scherm te steken tot ik dit artikel las,

  Met vriendelijke groeten,

  Yves Hofman

 2. Weet iemand ook wat het probleem is, als de iPhone 6 plus letterlijk op hol slaat?. Ik heb al twee maal ondervonden dat er spontaan apps openen, sluiten, tekstregels zelf invullen etc. (net of er iemand illegaal jouw toestel bestuurt) opnieuw opstarten lukt dan niet, omdat het toestel zelf je simcode etc. invult.

  1. Ton, ik heb precies hetzelfde momenteel. Alsof je telefoon gehackt is en bestuurd word door iemand anders. Maar dat is niet het geval (ik heb alle internet connectie verbroken) maar hierdoor is mijn telefoon onbruikbaar geworden. Ik kan niks meer openen omdat het toetsel op hol slaat en constant willekeurige toetsen “indrukt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *