iPhone 12 teardown
BLOG

iPhone 12 teardown en alles wat je moet weten

Op 5 november 2020, door Davey
0 reacties 4 min. leestijd

In deze iPhone 12 teardown wordt het toestel natuurlijk uit elkaar gehaald. Wij zouden FixjeiPhone niet zijn als we het toestel ook niet weer in elkaar zouden zetten.

De iPhone 12 is één van de nieuwste iPhones die Apple dit jaar heeft uitgebracht en we zijn razend nieuwsgierig hoe deze iPhone 12 er van de binnenkant uitziet. De iPhone 12 is de opvolger van de iPhone 11 (uit 2019) en is het Apple-instapmodel van 2020. Wat nieuw is dat deze iPhone 12 in tegenstelling tot eerdere modellen een 5G verbinding heeft. Ook is dit het eerste instapmodel van Apple dat beschikt over een OLED scherm, de iPhone 11 had namelijk nog een LCD scherm.

De iPhone 12 is uitgebracht in een nieuw design dat door de hoekige randen lijkt op de iPhone 5 serie. Het toestel is leverbaar in 5 verschillende kleuren: zwart, wit, blauw, groen en rood. Je hebt drie verschillende opslagcapaciteiten: 64GB, 128GB en 256GB.

Het toestel is net als de iPhone 11 uitgerust met twee achter camera’s en geen home button. Je ontgrendelt de iPhone dan ook met Face ID.

Amerikaanse toestellen hebben nog een extra antenne in de iPhone 12. Dit is voor het mmWave 5G netwerk. Dit is de snelste vorm van het 5G netwerk en wordt alleen ondersteund in de Verenigde Staten. De 5G die beschikbaar is in Nederland en België kun je zien als een 5G lite netwerk vanwege de lagere snelheid.

iPhone 12 teardown 7 feiten

Tijdens deze iPhone 12 teardown komen we met nieuwe informatie wat te gebruiken is voor de iPhone reparatie branche.

  1. De iPhone 12 batterij is hetzelfde als die van de iPhone 12 Pro. Beide hebben een batterij van 2815 mAh en dezelfde connector die aansloten kan worden op het moederbord.
  2. De iPhone 12 heeft hetzelfde scherm als de iPhone 12 Pro. Beide zijn ze voorzien van een 6,1-inch Super Retina XDR-scherm.
  3. De iPhone 12 achter camera is niet door derden te verwisselen. De iPhone 12 achter camera is gekoppeld aan het moederbord met een serienummer. Vermoedelijk doet Apple dit om een monopoliepositie in de markt te creëren.
  4. Je krijgt net als bij de iPhone 11 een ”Non-Genuine scherm waarschuwing” nadat je een scherm hebt verwisseld. Deze melding verdwijnt na enkele dagen en heeft geen invloed op de werking van het scherm.
  5. In tegenstelling tot de iPhone 12 Pro heeft de iPhone 12 geen LiDAR-scanner.
  6. True-Tone functie verdwijnt wanneer je geen EEPROM gebruikt bij de reparatie. Automatische helderheid blijft gewoon functioneren.
  7. Je krijgt een ”service” melding wanneer je de batterij verwisselt. Bij de batterijconditie komt service te staan, dit heeft geen invloed op het functioneren van de batterij. Via 3Utools kun je de werkelijke batterijconditie uitlezen.

Bekijk onderstaande iPhone 12 teardown video. Gaat de video té snel, pauzeer deze dan even!

iPhone 12 teardown en alles wat je moet weten! (video):

Wat is het verschil tussen de iPhone 12 en de iPhone 11

De nieuwe iPhone 12 serie heeft natuurlijk een nieuwe look gekregen. Geen afgeronde hoeken maar strak afgewerkte hoeken. Naast het strakke uiterlijk en de nieuwe kleuren is er verder weinig nieuws te zien. Toch zijn er aanzienlijke verschillen, zoals sterker glas. Apple claimt dat het zogenaamde “Ceramic Shield” glas 4x sterker moet zijn dan zijn voorgangers.

4x sterker dan het glas van de iPhone 11?

Onder dat nieuwe Ceramic Shield zit ook een nieuw display. Een Super Retina XDR OLED scherm zorgt ervoor dat je mooier beeld hebt met een diepere kleur zwart. Dit komt door het OLED i.p.v. van het LCD bij de iPhone 11. De iPhone 12 heeft geen LiDar, dit is een nieuwe sensor dat de iPhone 12 Pro (Max) wel heeft.

Supersnelle A14 Bionic

De nieuwe iPhones zijn natuurlijk wel weer een stuk sneller. Volgens Apple is de vernieuwde A14 Bionic chipset tot 50% sneller dan zijn voorganger.

5G en de iPhone 12

Waar je misschien het meest over hebt gehoord is de nieuwe 5G functionaliteit. Dit is belangrijk voor de levensduur van de iPhone omdat 5G nu nog een redelijk nieuwe technologie is en hierdoor zal de iPhone 12 serie langer relevant blijven.

Batterijduur van de iPhone 12

De nieuwe features hebben vaak ook impact op de batterijduur, voornamelijk 5G zal om veel stroom vragen. Het opmerkelijke is dat de batterij dit jaar kleiner is geworden vergeleken met de iPhone 11 serie. De batterij zou met 5G 8 uur en 25 minuten mee moeten gaan en zonder 5G 10 uur en 23 minuten. Het moet nog blijken of je dit gaat merken in het dagelijks gebruik van de iPhone 12.

MagSafe is terug

Als laatste brengt de iPhone 12 serie de MagSafe terug. MagSafe opladers werden eerder gebruikt voor MacBooks voordat er op USB-C is overgegaan. In de iPhone 12 behuizing zit nu een ring van magneten, hierdoor kan je eenvoudig draadloos opladen of accessoires bevestigen zoals een pasjeshouder. Met deze functionaliteit komt Apple in de buurt om de iPhone compleet wireless te maken.

Verschillen op een rijtje

iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 11 iPhone 11 Pro
Display 6.1 inch 6.1 inch 6.1 inch 5.8 inch
Type Display OLED OLED LCD OLED
Chipset A14 A14 A13 A13
Camera’s 2 3 2 3
Batterijduur 8:25 (5G)
10:23 (LTE)
9:06 (5G)
11:24 (LTE)
11:16 10:24

Welke onderdelen zijn verwisselbaar

Omdat de iPhone 12 en 12 Pro zoveel van de binnenkant op elkaar lijken is het interessant om te kijken welke onderdelen uitwisselbaar zijn tussen de 2 nieuwe iPhones.

  • Scherm Ja, deze zijn verwisselbaar. Je krijgt een melding over “niet origineel scherm” en kunt geen True Tone behouden.
  • Oorspeaker Nee, Face ID werkt hierdoor niet.
  • Batterij Ja, maar ook weer een “niet origineel batterij” melding en batterijconditie geeft “reparatie” aan.

Conclusie iPhone 12 teardown

Het vervangen van iPhone 12 onderdelen is redelijk eenvoudig. Vooral het scherm en de batterij zijn snel en gemakkelijk te vervangen. Het lijkt erop dat Apple hier altijd veel focus op legt. Dit komt vermoedelijk doordat ze deze reparaties zelf ook vaak moeten uitvoeren. Er zijn oplossingen om de meldingen van Apple te voorkomen. Deze oplossingen kunnen alleen ervaren techneuten toepassen tijdens een reparatie en kosten extra tijd. De repareerbaarheid van de iPhone 12 wordt gedwarsboomd door de meldingen die Apple softwarematig implementeert.

Download de iPhone 12 teardown wallpaper

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een antwoord