Kortsluiting in je iPhone
BLOG

Kortsluiting in je iPhone

Op 5 juli 2021, door Davey
2 reacties 6 min. leestijd

Kortsluiting in je iPhone wordt vaak genoemd door iPhone reparatie bedrijven maar wat is het nou precies? Als consument of professional is het belangrijk om meer over kortsluiting in je iPhone te weten zodat je de juiste keus kunt maken voor je defecte iPhone. In dit artikel over kortsluiting in je iPhone behandelen wij de volgende onderwerpen:

Wat is kortsluiting?

De term ‘’kortsluiting’’ wordt vaak gebruikt als een apparaat niet meer functioneert. Wat belangrijk om te weten is, is dat niet elke iPhone die niet meer aan gaat kortsluiting heeft. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom een apparaat niet meer aangaat en kortsluiting is één van de mogelijke oorzaken. Bij kortsluiting kan de stroom simpelweg niet meer van plek A naar plek B en dit wordt kortsluiting genoemd.

Kortsluiting in iPhone door waterschade

Bij een iPhone of andere consumentenelektronica kan kortsluiting onder andere ontstaan door water of vochtschade. Op het moment dat er water of vocht op de moederbord komt waar stroom doorheen loopt ontstaat er corrosie. Door deze corrosie kan de stroom niet meer van plek A naar plek B waardoor er kortsluiting ontstaat. Als er een klein beetje corrosie is ontstaan kan dit vaak gemakkelijk worden gerepareerd. Helaas zien we in de meeste gevallen dat er bij waterschade veel corrosie is ontstaan en dat data herstel de enige betrouwbare optie is.

Andere oorzaken voor kortsluiting in je iPhone

Naast waterschade zijn er ook andere oorzaken waardoor kortsluiting in een iPhone of andere consumentenelektronica kan ontstaan. Zo kan een kapotte of slechte iPhone batterij kortsluiting veroorzaken. Tevens zorgen slechte (auto)opladers ervoor dat het moederbord overbelast raakt door de hoeveelheid stroom waardoor er kortsluiting ontstaat, gebruik altijd gecertificeerde iPhone adapters en kwalitatief goede iPhone lightning kabels om problemen te voorkomen. Een bekend voorbeeld hiervan is een defecte Tristar chip welke kan ontstaan door overbelasting van het moederbord.

iPhone kortsluiting diagnosticeren

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of een iPhone of ander apparaat kortsluiting heeft, bijvoorbeeld met een ampèremeter, een multimeter of een labvoeding. Om erachter te komen waar de kortsluiting zit kan er gebruik gemaakt worden van freeze spray of een infraroodcamera. Hieronder leggen we je de verschillende onderzoeksmogelijkheden uit.

iPhone aansluiten op een ampèremeter

Door een ampèremeter te plaatsen tussen de adapter en de kabel kun je zien hoeveel laadstroom de iPhone gebruikt. De meest voorkomende iPhone adapters hebben een maximale output van 1 ampère. Afhankelijk van hoe goed de batterij nog is zou de ampèremeter tussen de 0,80 ampère en 0,99 ampère moeten weergeven. Geeft de ampèremeter onder de 0,80 ampère aan dan is er vaak wat aan de hand. Tenzij de iPhone al 100% opgeladen is, dan is het normaal. De oplader hoeft dan niet meer zoveel stroom te leveren aan de iPhone batterij.

Onder de 0,80 ampère betekent niet per definitie kortsluiting. Er kunnen namelijk meerdere oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld een slechte batterij. Wel kun je concluderen dat er verder gekeken moet worden naar wat het exacte probleem is.

Mocht je de iPhone of een ander apparaat openen dan kan het zijn dat je veel corrosie, met misschien nog wel water erbij, ziet zitten of het kan zijn dan je niks raars ziet. Bij veel corrosie met misschien nog wel wat water erbij is er maar één optie mogelijk en dat is data herstel. Als je geluk hebt kun je het apparaat dan zover krijgen dat je de data eraf kunt halen of hele goede specialisten zouden een CPU swap kunnen doen om de data te behouden.

Zie je niks raar dan kun je verder met de zoektocht naar het probleem. Geeft de ampèremeter tussen de 0,30 en 0,80 ampère aan dan zou het goed mogelijk zijn dat er een kapotte batterij of kapotte dock connector in de iPhone zit. Dit kan eventueel getest worden met een labvoeding of een andere batterij of dock connector. Geeft de ampèremeter onder de 0,30 ampère aan dan is vaak de tristar chip van de iPhone kapot. Een tip is om altijd eerst een andere dock connector te testen om uit te sluiten dat dit niet het probleem is. Je kunt de dock connector even snel aan het moederbord vastklikken.

Kortsluiten diagnosticeren met een multimeter

Met behulp van een multimeter kun je ook een kortsluiting vinden. Zo kun je defecte Tristar chip herkennen door de rode pin op de ground te houden en de zwarte pin op de batterij connector en de multimeter op de Volt stand te zetten. Als je dit doet terwijl de iPhone aan de lader zit zie je dat de iPhone opstart met ongeveer 4 Volt, vervolgens zie je de voltage verder oplopen.

Ook kun je met behulp van een multimeter diodes uitlezen. Met tools als ZXW of Refox kun je zien welke waardes de componenten hebben. Je kunt dan de multimeter op de diode stand zetten en kijken of de waardes kloppen. Zet altijd de rode pin op ground en de zwarte op de lijn/pad of het component.

Digitale multimeter

Digitale multimeter

iPhone kortsluiting opsporen met een labvoeding

De meeste professionals gebruiken een labvoeding. Zo hoef je niet elke batterij op voorraad te hebben en kun je direct current aflezen van de labvoeding oftewel de huidige hoeveelheid ampère wat het moederbord gebruikt. Je kunt dan met behulp van freeze spray of een infraroodcamera zien waar de kortsluiting zich bevindt.

iPhone kortsluiting met freeze spray opsporen

Via deze manier kun je de printplaat of het moederbord inspuiten zodat je vervolgens stroom op de printplaat of het moederbord kunt zetten. De plek van de kortsluiting zal direct zichtbaar worden omdat hier de iPhone warm wordt. Dit zie je doordat de witte gloed van de spray die op de printplaat zit als eerst verdwijnt bij het gedeelte waar de kortsluiting zich bevindt, dit komt omdat deze plek warmer is en daardoor de spray eerder verdwijnt. Deze manier kost relatief meer tijd maar is een zeer effectieve en goedkope manier om de kortsluiting te vinden.

iPhone kortsluiting met infraroodcamera opsporen

De laatste manier om de kortsluiting op te sporen is met behulp van een infraroodcamera. Op deze manier kun je zien welk component of welke chip buitengewoon warm wordt, hier bevindt zich de kortsluiting. De kostprijs van deze tools zijn vaak hoog waardoor alleen mensen dit gebruiken die er veel gebruik van maken. Componenten of chips die kortsluiting hebben worden vaak circa 60 graden of hoger. De overige chips en componenten op het moederbord zouden circa 27 graden zijn (afhankelijk van het weer en het gebruik op dat moment).

iPhone kortsluiting repareren

Bij lichte water- of vochtschade is het mogelijk om de kortsluiting in de iPhone te repareren. Hierdoor kan de stroom weer goed van plek naar A naar plek B stromen en kan zal de iPhone weer goed functioneren. Enkele consumenten kiezen ervoor om deze kortsluiting in de iPhone zelf te repareren, dit kan ook via ons bedrijf door een iPhone moederbord reparatie aan te melden op onze site.

Bij ernstige water of vochtschade wordt vaak het apparaat dermate hersteld dat de data veilig eraf gehaald kan worden. Dit kan alleen als de CPU en Nand chip (opslag) nog intact zijn. Bij kortsluiting wat ontstaan is door een slechte batterij, kapotte iPhone batterij of door slechte opladers kan de kortsluiting in de meeste gevallen gemakkelijk hersteld worden (meestal een defecte Tristar chip). Dit kan via de iPhone moederbord reparatie pagina op onze website.

Specialisten gebruiken vaak programma’s als ZXW (betaald) of Refox (gratis) om betrouwbare schema’s te bestuderen van populaire apparaten zoals Apple iPhones en Samsungs.

Het is belangrijk om apparaten met een kortsluiting te repareren indien dit nog kan. Dit is belangrijk om een circulaire economie te stimuleren en de elektronische afvalberg te verminderen!

iPhone kortsluiting niet meer te repareren?

Heb je alle mogelijke opties doorgenomen om je iPhone met kortsluiting te herstellen maar heb je nog geen duidelijkheid? Vraag dan onze specialisten die online zijn op de chat voor meer informatie over het probleem en advies om de juiste keus te maken.

Wanneer de kortsluiting in je iPhone helemaal niet meer te repareren is kan je ervoor kiezen om een andere Smartphone te kopen. Door voor een Refurbished iPhone te kiezen bespaar je niet alleen je portemonnee maar ook het milieu! Alleen samen zorgen wij er namelijk voor dat de levensduur van apparaten wordt verlengd en hiermee e-waste wordt verminderd!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties op “Kortsluiting in je iPhone

  • hoi davey ik heb een i phone se waar water is bij gekomen nu zit er vocht tussen mn scherm en werkt de touch id niet verder werkt alles nog wel hoe kan ik dit oplossen evt ?

    natasja op 6 september, 2022
    • He Natasja, ons advies is om deze iPhone niet meer te maken. Waterschade is een vervelend probleem en ik veracht dat er veel water in je iPhone is gekomen. Nu de iPhone nog werkt, zou ik zo snel mogelijk de data overzetten naar een andere (bijv. een goede refurbished).

      FixjeiPhone Davey op 6 september, 2022

Geef een antwoord