Geen geluid iPhone
BLOG

Geen geluid iPhone

Op 20 januari 2022, door Davey
4 reacties 8 min. leestijd

Een iPhone zonder geluid is als een auto zonder motor, je hebt er niets aan. Wij zetten alle oplossingen op een rij om dit probleem zelf te fixen! Het oplossen van een probleem begint bij het stellen van een goede diagnose, daarom zetten we alle mogelijke oorzaken op een rij.

Geen geluid door softwareprobleem

Voordat we gaan kijken naar de complexe oorzaken beginnen we bij de basisinstellingen om er zeker van te zijn dat het probleem niet wordt veroorzaakt door een simpele instelling.

Geen geluid omdat “stille modus” is ingeschakeld

De stille modus van een iPhone wordt in- en uitgeschakeld via de volumeschakelaar aan de zijkant van de iPhone. Wanneer deze schakelaar naar achteren staat is de stille modus aan en wanneer deze naar voren staat is de stille modus uit (deze meldingen verschijnen op het scherm wanneer je de schakelaar gebruikt). Als de schakelaar naar achteren is geplaatst en je van de zijkant van je iPhone kijkt zie je een oranje kleur zichtbaar, hierdoor kan je eenvoudig herkennen of de stille modus is ingeschakeld.

De volume van je geluid bij de beltoon en andere meldingen kan je eenvoudig beheren via Instellingen › Horen en voelen. Hier kan je eenvoudig het volume aanpassen.

iPhone stille modes

Geen geluid omdat “niet storen” is ingeschakeld

De niet storen functie zorgt ervoor dat je oproepen, waarschuwingen en meldingen kunt dempen terwijl je iPhone is vergrendeld. Deze functie is heel prettig voor het kunnen dempen van het geluid wanneer je bijvoorbeeld aan het slapen bent, toch zorgt precies deze functie ervoor dat het geluid van de iPhone niet meer te horen is. Controleer bij het hebben van geen geluid van je iPhone altijd of deze functie is ingeschakeld.

De niet storen functie kan ingeschakeld worden via het maansymbool via het bedieningspaneel (vanaf iPhone X kan je deze rechtsboven naar beneden swipen en vanaf de iPhone 8 of ouder kan je deze van onderaan het scherm naar boven swipen). Wanneer je maansymbool ingedrukt houdt is het ook mogelijk om de functie in te schakelen voor een bepaalde periode of om deze via een vast schema in te plannen. Naast deze knop kan je de functie ook beheren via Instellingen › Focus › Niet storen. Hier kan je de functie in- en uitschakelen.

Geen geluid omdat je iPhone verbonden is met een ander apparaat

Tegenwoordig kan je enorm veel apparaten met bluetooth koppelen. Veel gebruikte apparaten zijn bijvoorbeeld de radio in je auto, draadloze oordopjes of andere multimedia apparaten. Soms kan het voorkomen dat je geen geluid hoort wanneer je wordt gebeld of een notificatie ontvangt omdat je iPhone het geluid afspeelt op het gekoppelde device.

Er worden steeds meer bluetooth apparaten verbonden met de iPhone. Apparaten waar je iPhone verbonden mee kan zijn verbonden apparaten zijn bluetooth oordopjes zoals AirPods. Je iPhone kan tevens via bluetooth gekoppeld zijn met je auto of multimedia apparaten. Je kunt dit eenvoudig controleren door naar het bedieningspaneel te gaan (vanaf iPhone X kan je deze rechts boven naar beneden swipen en vanaf de iPhone 8 of ouder kan je deze van onderaan het scherm naar boven swipen). Je kunt in het afspeelgedeelte precies zien of de audio op een ander device wordt afgespeeld. Wanneer je hier alleen “iPhone” ziet staan dan is het goed, zie je hier een andere naam zoals “AirPods van X” dan wordt de geluiden afgespeeld op een ander device en moet je de iPhone selecteren om weer de geluiden te ontvangen.

iPhone resetten en updaten niet de oplossing

Veel andere websites schrijven over dat het resetten van de iPhone of het updaten naar de nieuwste IOS versie de oplossing is voor het geluidsprobleem. Zelf adviseren wij deze stap niet omdat we nog nooit hebben gezien dat dit de oplossing is.

Geen geluid door viezigheid in gaasjes of defect in de iPhone

Nu we zeker weten dat je iPhone niet een verkeerde instelling aan heeft staan kunnen we stap voor stap alle overige oorzaken doornemen.

Geluid is zacht, krakend of werkt niet tijdens het afspelen van muziek

Tijdens het afspelen van muziek komt het geluid vanaf de iPhone 7 uit de luidspreker en de oorspeaker. De luidspreker zit rechts onderin de iPhone en de oorspeaker zit aan de bovenkant van de iPhone. Op deze manier komt er vanaf twee kanten geluid uit het frame van de iPhone.

De gaasjes die voor de luidspreker en de oorspeaker zitten raken snel verstopt met vuil en viezigheid waardoor het geluid gedempt wordt. Door deze gaasjes te reinigen of te vervangen zorg je ervoor het het geluid weer goed naar buiten kan en is het probleem opgelost.

Oplossing:
Viezigheid in de gaasjes kan worden gereinigd wat ervoor kan zorgen dat het geluid weer goed naar buiten kan en het probleem is opgelost. Probeer eerst vanaf de buitenkant te reinigen, dit is namelijk veel sneller te doen.

Je kunt de gaasjes reinigen door isopropanol alcohol (99,9%) aan te brengen op de gaasjes en daarna deze te reinigen met een goede borstel. Vervolgens kun je de laatste restanten verwijderen door perslucht te gebruiken. Mocht het niet in één keer werken. Dan kun je deze stap een aantal keer herhalen, test tussendoor of het probleem minder wordt. Mocht dit geen resultaat opleveren of komt het probleem op korte termijn weer terug? Dan adviseren we om de gaasjes vanaf de binnenkant te reinigen of te vervangen. Speciaal voor de iPhone X en hoger hebben we een handleiding opgesteld voor hoe je deze gaasjes kunt reinigen. Bekijk deze handleiding ›

Is het reinigen van de gaasjes niet de oplossing? Dan kun je controleren of het geluid aan de bovenkant of onderkant niet goed is en dan de luidspreker of de oorspeaker vervangen.

Let op: we adviseren om geen compressor te gebruiken. Een compressor heeft veel kracht en tijdens dit proces komt vaak ook een kleine hoeveelheid vocht mee. Gebruik ook geen ruitenreinigers of andere huis, tuin en keuken reinigingsmiddelen. Dit kan schade aanbrengen aan je apparaat.

Geluid is zacht, krakend of werkt niet tijdens het bellen

Tijdens het bellen ontvang je het geluid door de oorspeaker, tenzij je via luidspreker belt (of functies zoals FaceTime) dan ontvang je het geluid via de luidspreker en de oorspeaker. In sommige gevallen kan het voorkomen dat het geluid uit de oorspeaker of luidspreker zacht is, kraakt of helemaal niet werkt tijdens het bellen. We adviseren om tijdens het bellen eerst te controleren of je het geluid wel op de hardste stand hebt staan. Dit kunt je doen door de volume omhoog knop in te drukken tijdens het bellen.

Oplossing:
Ontvang je tijdens het bellen een slecht of krakend geluid dan kun je eerst het gaasje van de oorspeaker reinigen of vervangen, deze zit aan de bovenkant van de iPhone (bekijk de vorige stap om te kijken hoe je dit probleem eenvoudig oplost). Hoort je gesprekspartner jou niet goed? Dan kun je de gaasjes aan de onderkant van het frame reinigen of vervangen. Achter deze gaasjes zitten de microfoontjes die worden gebruikt bij het voeren van een gesprek. Bij de oorspeaker zit nog een extra microfoon die gebruikt wordt tijdens het bellen op luidspreker of functies zoals FaceTime. De iPhone maakt dan gebruik van de microfoontjes aan zowel de onder- en bovenkant.

Let op: we adviseren om niet een compressor te gebruiken. Een compressor heeft veel kracht en tijdens dit proces komt vaak ook een kleine hoeveelheid vocht mee. Gebruik ook geen ruitenreinigers of andere huis, tuin en keuken reinigingsmiddelen. Dit kan schade aanbrengen aan je apparaat.

Geen geluid bellen

Zelf de oorspeaker of luidspreker vervangen

Wanneer de oplossingen die je hierboven hebt kunnen lezen niet de oplossing zijn voor het geluidsprobleem dan is de kans groot dat het wordt veroorzaakt door defecte hardware in je iPhone zoals de oorspeaker of de luidspreker. De oorspeaker en de luidspreker zijn onderdelen die je zelf kunt vervangen met onze iPhone reparatie handleidingen. Bij de reparatie handleidingen vind je onderdelen voor elk type iPhone, wanneer je het toestel liever laat repareren dan is dit ook mogelijk via onze opstuur service.

Geluid van de iPhone is niet goed door een moederbord probleem

Als je geluidsproblemen hebt die veroorzaakt worden door een defect in het moederbord dan zijn deze vaak gemakkelijk te herkennen. Elke iPhone kan hiermee te maken krijgen, maar de iPhone 7 en 7 Plus zijn extra gevoelig voor dit probleem. Signalen die wijzen op een moederbord probleem:

 • Tijdens het bellen ontvang en verstuur je geen geluid (normaal is het één van de twee), dit probleem wordt veroorzaakt door een defecte audio IC.
 • Je kunt de luidspreker niet activeren tijdens het bellen (dit noemen ze grayed out)
 • In de instellingen van de iPhone kun je niet of niet goed het geluid harder of zachter zetten
 • Naast andere geluidsproblemen werkt je dictafoon, Siri en het geluid van FaceTime ook niet

Denk je dat je iPhone een moederbord defect heeft en wil je dit laten repareren? Dan is dit ook mogelijk via de opstuur service. Onze specialisten kunnen het probleem vakkundig voor je repareren omdat wij gespecialiseerd zijn in moederbord reparaties.

Veelgestelde vragen

 • Vraag

  Komt een iPhone met geen geluid vaak voor?

  Antwoord

  Een iPhone met geen geluid komt regelmatig voor. Omdat een iPhone enorm veel wordt gebruikt kunnen er veel problemen ontstaan. Een van de meest voorkomende problemen is dan ook dat de gaasjes van de iPhone verstopt raken met vuil rm viezigheid.

 • Vraag

  Kan ik een iPhone met geen geluid zelf repareren?

  Antwoord

  In de meeste gevallen is het mogelijk om een iPhone met geen geluid zelf te repareren. FixjeiPhone heeft de meest voorkomende oplossingen voor je op een rij gezet zodat je dit eenvoudig zelf kunt repareren.

 • Vraag

  Worden alle geluidsproblemen veroorzaakt door hardware?

  Antwoord

  Niet alle geluidsproblemen in de iPhone hebben te maken met hardware. Zoals je in dit artikel kunt lezen worden veel problemen ook veroorzaakt door de software in het toestel. Begin daarom altijd met het controleren van alle instellingen in de iPhone voordat je de hardware bekijkt.

 • Vraag

  Welke iPhone heeft de meeste geluidsproblemen?

  Antwoord

  De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn tot nu toe de toestellen die het meest hinder hebben van geluidsproblemen. De audio IC, die op het moederbord is geplaatst zorgt voor veel problemen met het geluid.

iPhone niet meer te repareren?

Heb je al bovenstaande oplossingen overwogen maar functioneert het geluid van je iPhone nog steeds niet? Vraag dan een van onze specialisten om je verder te helpen bij dit probleem, je kunt ze bereiken via de chat op onze site.

Wanneer de iPhone niet meer te repareren is kan je er voor kiezen om een andere iPhone te kopen. Overweeg dan ook zeker onze refurbished iPhones. Deze zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook nog eens voor je portemonnee. Alleen samen zorgen wij er namelijk voor dat de levensduur van apparaten wordt verlengd en hiermee e-waste wordt verminderd! Onze refurbished iPhones wordt altijd geleverd met 2 jaar garantie en het Keurmerk Refurbished.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties op “Geen geluid iPhone

 • Hallo,

  Als ik een filmpje afspeel of mijn iphone 8 dan komt er alleen geluid uit mijn oorspeaker en niet uit de speaker aan de onderkant van mijn telefoon.
  Wat is het probleem denk je?

  Sander op 15 juni, 2022
  • Hé Sander, het probleem wordt dan veroozaakt door de luidspreker of door de dock connector. Meestal is de luidspreker de oorzaak van dit probleem.

   FixjeiPhone Davey op 21 juni, 2022
 • Iphone 12 mini
  Bij kennisgeving van een bericht wordt er regelmatig geen geluid afgespeeld
  Als je dan toevallig ziet dat er een bericht is binnengekomen 1 uur ofzo geleden en het dan test vanaf een andere iphone een bericht te sturen , geeft hij wel het geluid natuurlijk
  Voor alle berichten staat hetzelfde geluid op popcorn ingesteld
  Geprobeerd een ander geluid in te stellen
  Iphone aan en uit en terug popcorn ingesteld
  Hetzelfde
  3 of 4 x / dag geen geluid
  Heb steeds de Iphone in mijn omgeving

  luc op 14 augustus, 2022
  • He Luc, wat je kunt proberen is het volgende: ga naar instellingen -> Face ID en toeganscode. Onder het kopje aandacht kun je aandacht vereist voor Face ID en voorzieningen aandachtsdetectie uitzetten. Persoonlijk verwacht ik dat het probleem dan verholpen is.

   FixjeiPhone Davey op 6 september, 2022

Geef een antwoord