BLOG

MacBook start niet op

Op 10 februari 2021, door Ramon
0 reacties 6 min. leestijd

Heb jij problemen met je MacBook? Erg vervelend, vooral wanneer jouw Apple notebook helemaal niet meer wil opstarten. Ervaar jij dit probleem? Hieronder volgen zeven oplossingen die jou verder kunnen helpen.

1 Sluit beeldschermproblemen uit

Allereerst is het belangrijk om beeldschermproblemen uit te sluiten. Start de MacBook op. Hoor je een opstartgeluid, de harde schijf, de ventilator en/of brandt het lichtje van de Caps Lock-toets wanneer je deze indrukt? Dan weet je in ieder geval zeker dat er geen problemen zijn met de stroomtoevoer, maar dat het aan het beeldscherm van je MacBook ligt. Deze dient zo snel mogelijk vervangen te worden om zo weer optimaal gebruik te kunnen maken van je Apple notebook.

2 Controleer eventuele problemen met de stroomvoorziening

Heb je eventuele beeldschermproblemen uit kunnen sluiten? Dan is het mogelijk dat er problemen zijn met de stroomvoorziening. Controleer of je MacBook goed is aangesloten op het stopcontact. Hierbij is het ook belangrijk om te controleren of er geen problemen zijn met het stopcontact zelf. Dit kun je controleren door bijvoorbeeld je smartphone op hetzelfde stopcontact aan te sluiten. Het probleem ligt niet aan het stopcontact als je smartphone begint op te laden.

Ligt het probleem niet bij het stopcontact? Probeer dan eens een andere adapter te gebruiken en wacht minimaal 20 minuten. Zo heeft je MacBook genoeg tijd en kans om je MacBook batterij op te laden. Wanneer je MacBook nu wel opstart, weet je zeker dat het probleem bij een defecte MagSafe adapter of kabel ligt.

Bij FixjeiPhone koop je Macbook opladers en kabels van hoge kwaliteit. Zo weet je zeker dat je weer optimaal mogelijk gebruik kunt maken van je MacBook.

Start je MacBook nog steeds niet op? Probeer dan eens de aan/uit knop 10 seconden ingedrukt te houden. Druk daarna opnieuw op de aan/uit knop en om te checken of je MacBook nu wel opstart.

3 Sluit problemen met de accu uit

Het niet op kunnen starten van je MacBook kan ook aan accuproblemen liggen. Om erachter te komen of de accu van je MacBook defect is, dien je je MacBook van de netstroom af te halen. Dit houdt in dat je je oplader moet ontkoppelen. Haal hierna de accu uit je MacBook. Je kunt nu de MacBook weer aansluiten op de netstroom en deze proberen op te starten. Als je MacBook nu opstart, dan ligt het probleem bij de accu. Deze dien je direct te vervangen voor een nieuwe.

Bij FixjeiPhone ben je aan het juiste adres wanneer je hulp nodig hebt bij het zelf vervangen van je MacBook batterij. Om je goed op weg te helpen, hebben wij kwalitatief goede handleidingen geschreven. Daarnaast verkopen wij MacBook onderdelen en gereedschap van de hoogste kwaliteit. Op al onze onderdelen krijg je standaard zes maanden garantie.

MacBook start niet op

4 NVRAM/PRAM geheugen resetten

In de NVRAM en PRAM geheugen worden verschillende systeeminstellingen opgeslagen. Afhankelijk van het type MacBook die je bezit, worden instellingen opgeslagen zoals die van je toetsenbord, opstartdisk en het scherm. Een aantal van deze instellingen hebben betrekking op het opstarten van je MacBook. Vandaar dat het aan te raden is om de NVRAM of de PRAM geheugen te resetten bij problemen met je MacBook.

In de nieuwe MacBooks is het NVRAM geheugen geïntegreerd en bij de wat oudere MacBooks worden instellingen bewaart in het PRAM geheugen. Beide geheugenblokken worden op dezelfde manier gereset. Druk de toetsen Command-Option-P-R tegelijkertijd in en start je MacBook op terwijl je de toetsen ingedrukt blijft houden. Wanneer je het opstartgeluid voor de tweede keer hoort, zal de MacBook opnieuw opgestart zijn. Alle waardes in het geheugenblok zullen gereset zijn en je zult merken dat je MacBook weer normaal functioneert.

Heeft deze oplossing niet voor jou gewerkt en start je MacBook nog steeds niet op? Dan volgen er hieronder nog een aantal andere oplossingen.

5 System Management Controller (SMC) reset

Het restarten van het SMC-systeem is aan te raden wanneer je MacBook niet meer wil opstarten en de vorige vier oplossingen niet gewerkt hebben. Bij een MacBook zonder Touch-ID druk je tegelijkertijd op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit knop. Deze toetsen dien je 5 seconden lang ingedrukt te houden en probeer daarna je MacBook weer opnieuw te starten.

Bij een MacBook met Touch-ID druk je tegelijkertijd op de toetsen Shift (rechts) en Control-Option aan de linkerkant en daarna de aan/uit knop. Deze toetsen dien je 5 seconden lang ingedrukt te houden en probeer daarna je MacBook weer opnieuw te starten.

6 MacBook in veilige modus opstarten

Een andere manier om je MacBook problemen op te kunnen lossen is de notebook eens in ‘veilige modus’ proberen op te starten. Hiermee kan het probleem direct verholpen worden.

De veilige modus is een manier om een MacBook op te starten waarbij er bepaalde controles plaatsvinden. Hierbij wordt er ook voorkomen dat bepaalde software niet automatisch wordt ingeladen.

Om je MacBook in de veilige modus op te kunnen starten, druk je op de Shift knop en probeer je je MacBook aan te zetten. Nadat je het opstartgeluid gehoord hebt, kan de Shift knop losgelaten worden. Je MacBook hoort nu in veilige modus opgestart te zijn.

7 Installeer macOS opnieuw

Een oplossing voor veel MacBook problemen is het opnieuw installeren van de macOS (OS X). Hiervoor hoef je niet de gehele MacBook opnieuw te installeren.

De macOS opnieuw installeren doe je door de toetsen Command+R ingedrukt te houden. Deze twee toetsen laat je los wanneer het Apple logo op het beeldscherm verschijnt. Vervolgens klik je op ‘Installeer macOS (OS X) opnieuw’ en druk je daarna op ‘ga door’. Hierna hoef je alleen nog maar de instructies op het scherm te volgen.

Het opnieuw installeren van de macOS klinkt spannend en beangstigend, maar gelukkig worden er geen persoonlijke gegevens of wachtwoorden verwijderd. Je hoeft dus nergens bang voor te zijn.

MacBook start niet op

Mijn MacBook is niet te redden, wat nu?

Is je MacBook niet meer te redden en ben je opzoek naar een goedkoop alternatief? Bij FixjeiPhone hebben wij een uitgebreid assortiment met refurbished MacBooks. Zo weet je zeker dat er altijd een notebook tussen zit die bij jou past.

Om topkwaliteit te kunnen garanderen, zijn al onze refurbished MacBooks voorzien van het Keurmerk Refurbished. Hiermee laten wij zien we strenge eisen stellen aan al onze refurbished Macbooks. Onze specialisten controleren al onze refurbished MacBooks op meerdere punten om er zo voor te zorgen dat alles zo optimaal mogelijk functioneert.

Benieuwd wat het Keurmerk Refurbished precies inhoudt en wanneer FixjeiPhone deze heeft mogen ontvangen? Lees dan eens het volgende nieuwsartikel eens door, ‘FixjeiPhone ontvangt Keurmerk Refurbished’.

Omdat wij achter de kwaliteit staat die wij leveren, en al onze refurbished Macbooks voorzien zijn van het Keurmerk Refurbished, geven wij standaard twee jaar garantie op elke Apple notebook in ons uitgebreid assortiment. Zo weet je zeker dat je nog een lange tijd kunt genieten van je refurbished Macbook.

Bekijk hieronder eens onze populairste refurbished Macbooks:

Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om al je vragen te beantwoorden!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Geef een antwoord