Face ID werkt niet
BLOG

Face ID werkt niet

Op 1 augustus 2021, door Davey
24 reacties 4 min. leestijd

Werkt Face ID niet meer bij je iPhone? Wanneer Face ID defect is moet je telkens je iPhone ontgrendelen met behulp van de toegangscode wat natuurlijk erg vervelend is. Face ID is een functie die Apple heeft toegevoegd vanaf de iPhone X en wordt door de meeste gebruikers als positief ervaren.

Uit resultaten van een onderzoek bleek ook dat in 95% van de gevallen Face ID in één keer functioneert. Het is dan ook logisch dat deze functionaliteit als positief wordt ervaren.

Face ID is aanwezig op de volgende toestellen:

 • iPhone X
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone 12 Mini
 • iPhone 12
 • iPhone 12 Pro (Max)

Face ID werkt niet stappenplan (7 oplossingen)

Apple geeft 7 mogelijke oplossingen om Face ID te fixen. Bekijk de 7 mogelijke oplossingen om Face ID weer te laten functioneren:

 1. Zoek naar updates, zodat de iPhone van de laatste iOS versie is voorzien
 2. Controleer de Face ID instellingen. Dit kun je op de volgende manier doen: instellingen -> Face ID en toegangscode
 3. Controleer of de TrueDepth-camera niet wordt bedekt. TrueDepth-camera is een naam die Apple heeft gegeven aan het systeem. Dit systeem bestaat uit de: Flood illuminator, Dot Projector en de IR camera (infrarood camera)
 4. Let op dat je gezicht niet bedekt wordt
 5. Zorg ervoor dat je naar de bovenkant van de iPhone kijkt
 6. Meerdere uiterlijken toevoegen voor als je veel bent veranderd (qua uiterlijk)
 7. Face ID opnieuw instellen

Hardware defect van je Face ID?

In de praktijk zien we dat de bovenstaande 7 oplossing niet vaak het probleem verhelpen en kun je concluderen dat het een hardware probleem is. De iPhone geeft dan de melding ”Face ID is niet beschikbaar” of de iPhone geeft aan dat je deze hoger of lager moet houden tijdens het instellen van je Face ID. Je kunt dus zeggen dat het niet functioneren van je Face ID uit 2 problemen kan ontstaan. Het eerste probleem is de melding en het tweede probleem is het hoger of lager probleem.

Het probleem van melding dat je Face ID niet beschikbaar is komt doordat er een probleem zit in je oorspeaker en sensor kabel. Een veel voorkomende fout tijdens het vervangen van het scherm is dat de flood illuminator iets wordt beschadigd. Dit onderdeel zit namelijk achter het scherm en moet je demonteren uit je oude scherm als je bijvoorbeeld het iPhone X of iPhone XS scherm wilt vervangen. Deze fout veroorzaakt de melding dat je Face ID niet beschikbaar is.

Vaak is dit hardware defect wel te herstellen door door de flood illuminator en ambient light sensor over te zetten op een nieuwe oorspeaker en sensor kabel. Gebruik flux en soldeerpasta om de flood illuminator en ambient light sensor over te zetten op de nieuwe kabel. We adviseren om de flood illuminator en ambient light sensor te verwijderen op ongeveer 240 graden. Reball de flood illuminator weer opnieuw met soldeerpasta voordat je deze op de nieuwe kabel gaat plaatsen.

Het probleem dat je de iPhone hoger of lager moet houden wordt meestal veroorzaakt door een defecte dot projector. Deze projector zorgt ervoor dat je gezicht herkend kan worden en zit helemaal rechts van de voorcamera module. Dit probleem kan alleen verholpen worden door ervaren techneuten. Er zijn drie methodes om de dot projector te repareren, maar de meest gebruikte methode en overigens volgens ons ook de beste is de Luban methode.

Welke iPhone onderdelen zijn o.a. essentieel voor Face ID?

Flood illuminator

Dot Projector

IR camera

Proximity sensor

Voorcamera

Ambient light sensor

Hoe stel je een goede diagnose bij een kapotte Face ID?

Een kapotte Face ID is vaak een complex probleem. Dit komt mede door de gevoeligheid van het onderdeel. Het is dan ook belangrijk om het probleem vanuit verschillende invalshoeken moet gaan kijken. Je kunt deze stappen volgen bij een defecte Face ID.

 1. Controleer of je de melding hebt van ”Face ID is niet beschikbaar” of dat je te maken hebt met het probleem dat je de iPhone hoger of lager moet houden.
 2. Bij de melding van ”Face ID is niet beschikbaar” kun je de kabel controleren op scheurtjes of beschadigingen. Is de melding uit het niets ontstaan dan zit er vaak een waterschade bij de Flood illuminator. Dit kun je soms al reinigen en fixen zonder het component te verwijderen.
 3. Controleer de Face ID functie als het scherm iets omhoog staat (soms liggen de goudkleurige contactpunten onder de voorcamera module niet goed op zijn plek waardoor Face ID niet werk).
 4. Test de infrarood sensor met behulp van een andere smartphone, als je de camera app opent en richt op het scherm zie je aan de bovenkant de infrarood sensor knipperen op het moment dat de iPhone de Face ID functie wil activeren
 5. Controleer de voorcamera met de standaard camera app van de iPhone.

 

Hopelijk heb je nu een beter beeld van het probleem. Wij kunnen de Face ID functie voor je fixen als je dat wilt. Je kunt je toestel dan aanmelden voor een moederbord reparatie zodat een van onze specialisten een goede diagnose kunnen maken en het probleem kunnen verhelpen!

Face ID kapot? Voordelig je Face ID laten fixen!
Moederbord reparaties ›

Hoe veilig is Face ID?

Apple zegt dat de kans dat iemand je iPhone kan ontgrendelen met Touch ID 1 op 50.000 is. De kans dat iemand je iPhone kan ontgrendelen met Face ID is 1 op 1.000.000. Je kunt hieruit dus concluderen dat Face ID een stuk veiliger is dan Touch ID.

Alle stappen geprobeerd en functioneert je Face ID nog steeds niet? Neem dan contact op met één van onze specialisten via de klantenservice pagina, zodat zij je verder kunnen helpen met dit probleem.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties op “Face ID werkt niet

 • Mijn Iphone x is plat op de achterkant gevallen. Buitenkant geen schade maar face id noet meer beschikbaar en camera duurt bijna een minuut voor die beeld geeft. Ook zaklamp functie werkt niet. Enig idee wat ik daarvoor nodig heb om het te repareren?

  Bram van Dorp op 25 maart, 2019
  • Hallo,

   Neem hiervoor gerust even contact op via onze live chat. Een medewerker van ons zal je dan direct te woord staan en het probleem met je kunnen bekijken.

   FixjeiPhone FixjeiPhone (Bouke) op 26 maart, 2019
   • Me Face ID werk nie op me iPhone XS Max en me iOS is 13.4.1

    Laurent Franzen op 12 april, 2020
    • Hallo Laurent,

     Dan raden wij zeker aan om deze handleiding stap voor stap te volgen.

     Met vriendelijke groet,

     Team FixjeiPhone

     FixjeiPhone FixjeiPhone (Bouke) op 14 april, 2020
  • Beste Bram,

   Ik zit met hetzelfde probleem.
   Kun je mij vertellen wat je hebt gedaan om het probleem te verhelpen?

   Met vriendelijke groeten,
   Suzan Rijk

   Suzan Rijk op 12 april, 2019
 • Goede morgen,
  Sinds gisteren werkt face id niet meer. Heb toen geprobeerd het opnieuw in te stellen. Maar dat loopt vast, wanneer je je hoofd moet gaan draaien. Ik heb toen de 7 stappen gevolgd. Maar zonder succes. Kunt u een tip geven hoe ik mijn face id weer kan instellen.? (Het mijn eens eerder overkomen. Dacht na een maand, probeer het weer eens te installeren. Telefoon lag toen een hele dag in een warme auto. En tot mijn verbazing. Kon ik face id weer configureren.)

  Hjalmar op 21 juli, 2019
 • Hallo,

  Mijn telefoon is nat geworden en sindsdien werkt mijn face id niet en krijg de melding dat de true depth camera niet werkt.

  Waar zou ik dit kunnen alten repareren en wat zou het kosten?

  Sertac op 21 juli, 2019
  • Ik zit helaas met hetzelfde probleem. IPhone xs heeft 5 min in water geweest. Zou normaal ertegen bestand moeten zijn niet?

   Dieter op 26 augustus, 2019
   • Ik heb hetzelfde, ik liep met mijn IPhone XS in de regen en nu is mijn Face ID kapot. Waar kan ik dit laten maken want niks van het bovenstaande heeft geholpen.

    Anoniem op 7 juni, 2020
    • Hallo “anoniem”,

     Wij raden hiervoor toch aan om het door Apple te laten herstellen.

     Met vriendelijke groet,

     Team FixjeiPhone

     FixjeiPhone FixjeiPhone (Bouke) op 8 juni, 2020
    • Hier ook hetzelfde probleem. Even in het water gehad en nu werkt de face id niet meer.

     Robin op 25 september, 2020
 • Hi mijn dochter heeft een 1/2 jr oude xr iphone, door ongeluk scherm kapot, met het inzetten van een nieuw scherm doet het face I’d het niet meer. Maar ze weten niet hoe ze dit moeten oplossen. Weten jullie een oplossing???

  Kyra Wolsink op 22 juli, 2019
 • hallo mijn vriend heeft een pigmentvlek in zijn gezicht waardoor de face id niet word vastgelegd is hier een oplossing voor?

  sanne op 10 augustus, 2019
 • Wat kost het als ik de face ID laat herstllen

  Hans op 10 september, 2019
 • Hallo,

  ik heb proberen met mijn iPhone x face id werkt niet meer.

  kunnen jullie mij een prijs opgave doen wat een repartie gaat kunnen kosten.

  1 vervangen van de camera module?

  2 vervangen van de moederbord?

  alvast bedankt
  groeten Martijn

  Martijn op 11 november, 2019
 • dag mijn iphone scherm is vervangen maar me face id werkt niet meer

  elif op 11 november, 2019
 • Hallo
  Mijn iPhone Xr face id is kapot en ik wil het graag laten maken. Maar hoeveel zou dat kosten?

  Bengt op 28 januari, 2020
  • Hallo Bengt,

   Dit hangt helemaal af van wat er precies defect aan is.
   Je dient wel rekening te houden met minimaal 189,95 euro kosten als de stappen in de handleiding het probleem niet verhelpen.

   Graag horen wij van je!

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   FixjeiPhone FixjeiPhone (Bouke) op 29 januari, 2020
 • hallo, mijn face id werkt niet meer, er zit een soort gat in mijn glas een stuk naast de camera maar mijn selfie camera werkt nog zoals gewoon maar face id dus niet meer en ik kan geen nieuwe instellen want hij kan mij niet zien ofzo kan iemand alsjeblieft helpen🙏

  anton op 9 maart, 2020
  • Hallo Anton,

   Hiervoor raden wij echt aan om het naar ons op te sturen.
   Mogelijk is er een sensor defect en dient dit gerepareerd te worden (micro-soldering).
   Meer info kun je hier vinden: https://reparatie.fixjeiphone.nl/moederbord-reparaties/

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   FixjeiPhone FixjeiPhone (Bouke) op 9 maart, 2020
 • na val iphone X werkt Face id niet meer (camera wel geen bart in scher)
  bij instellen wel kader omhoog omlaag omhoog omlaag maar krijg geen circkel gezicht word niet herkend in kader ideeen.

  ron op 19 maart, 2020
  • Hallo Ron,

   Je zou kunnen proberen om de telefoon terug te zetten met een DFU-herstel.
   We denken echter dat het een hardware probleem is.
   Hiervoor kun je de iPhone ook naar ons opsturen via onze opstuurservice.

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

   FixjeiPhone FixjeiPhone (Bouke) op 20 maart, 2020
 • Mijn face id werkt niet meer ik krijg niet meer de kring die je krijgt om u iphone in te stellen ik krijg gwn zen camera beeld zoals als je een selfie wilt maken en de melding hou je iphone wat hoger pf hou je iphone wat lager ma doet niets. Kan iemand me helpen

  Nezha op 21 december, 2020

Geef een antwoord