Face ID werkt niet

Face ID werkt niet

Werkt Face ID niet meer bij je iPhone X, Xs (Max) of Xr? Wanneer Face ID defect is moet je telkens je iPhone ontgrendelen met behulp van de toegangscode wat natuurlijk erg vervelend is. Face ID is een functie die Apple heeft toegevoegd vanaf de iPhone X en wordt door de meeste gebruikers als positief ervaren.

Uit resultaten van een onderzoek bleek ook dat 95% van de gevallen Face ID in één keer functioneert. Het is dan ook logisch dat deze functionaliteit als positief wordt ervaren.

Face ID is aanwezig op de volgende toestellen:

 • iPhone X
 • iPhone Xs (Max)
 • iPhone Xr
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
Face ID kapot? Voordelig je Face ID laten fixen!
Moederbord reparaties ›

Face ID werkt niet stappenplan (7 oplossingen)

Apple geeft 7 mogelijke oplossingen om Face ID te repareren. Bekijk de 7 mogelijke oplossingen om Face ID weer te laten functioneren:

 1. Zoek naar updates, zodat de iPhone van de laatste iOS versie is voorzien
 2. Controleer de Face ID instellingen. Dit kun je op de volgende manier doen: instellingen -> Face ID en toegangscode
 3. Controleer of de TrueDepth-camera niet wordt bedekt. TrueDepth-camera is een naam die Apple heeft gegeven aan het systeem. Dit systeem bestaat uit de: Flood illuminator, Dot Projector en de IR camera (infrarood camera)
 4. Let op dat je gezicht niet bedekt wordt
 5. Zorg ervoor dat je naar de bovenkant van de iPhone kijkt
 6. Meerdere uiterlijken toevoegen voor als je veel bent veranderd (qua uiterlijk)
 7. Face ID opnieuw instellen

Hardware defect van je Face ID?

Als de hardware kapot is kun je de instellingen niet resetten en zijn bovenstaande 7 oplossingen niet mogelijk. De iPhone geeft dan de melding ”Face ID is niet beschikbaar”. Een veel voorkomende fout tijdens het vervangen van het scherm is dat de flood illuminator iets wordt beschadigd. Dit onderdeel zit namelijk in het scherm en moet je demonteren uit je oude scherm als je bijvoorbeeld het iPhone X of iPhone Xs scherm wilt vervangen.

Vaak is dit hardware defect wel te herstellen door door de flood illuminator en ambient light sensor over te zetten op een nieuwe oorspeaker en sensor kabel. Je moet de oorspeaker en sensor kabel dan verwarmen op ongeveer 240 graden. Doe dit wel met een SMD heat gun, zodat je de temperatuur goed kunt instellen. Je kunt de overige onderdelen op de kabel (die niet verhit mogen worden) afplakken met polyimide tape (deze tape beschermt namelijk tot ongeveer 250-300 graden). Gebruikt flux om de flood illuminator en ambient light sensor over te zetten op de nieuwe kabel. Reball de flood illuminator weer opnieuw met tin voordat je deze op de nieuwe kabel gaat plaatsen.

Welke iPhone onderdelen zijn o.a. essentieel voor Face ID?

 • Flood illuminator
 • Dot Projector
 • IR camera
 • Voorcamera
 • Ambient light sensor

Hoe stel je een goede diagnose bij een kapotte Face ID?

Een kapotte Face ID is vaak een complex probleem. Dit komt mede door de gevoeligheid van het onderdeel. Het is dan ook belangrijk om het probleem vanuit verschillende invalshoeken moet gaan kijken. Je kunt deze stappen volgen bij een defecte Face ID.

 • 1. Controleer de oorspeaker en sensor kabel op haarscheurtjes of beschadigingen
 • 2. Reinig heel voorzichtig de dot projector en het scherm van de achterzijde
 • 3. Controleer de Face ID functie als het scherm iets omhoog staat (soms liggen de goudkleurige contactpunten niet goed op zijn plek waardoor Face ID niet werk)
 • 4. Test de infrarood sensor met behulp van een andere smartphone, als je de camera app opent en richt op het scherm zie je aan de bovenkant de infrarood sensor knipperen op het moment dat de iPhone de Face ID functie wil activeren
 • 5. Controleer de voorcamera met de standaard camera app van de iPhone
 • 6. De flood illuminator kan snel beschadigden tijdens een reparatie van bijvoorbeeld het scherm en dit kun je alleen testen door deze sensor te plaatsen op een nieuwe kabel

Heb je de 6 bovenstaande stappen uitgevoerd maar kan je niets vinden en werkt je Face ID nog steeds niet? Dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door een probleem op je moederbord. Je kunt je toestel dan aanmelden voor een iPhone X moederbord reparatie zodat een van onze specialisten het kan controleren.

Face ID kapot? Voordelig je Face ID laten fixen!
Moederbord reparaties ›

Hoe veilig is Face ID?

Apple zegt dat de kans dat iemand je iPhone kan ontgrendelen met Touch ID 1 op 50.000 is. De kans dat iemand je iPhone kan ontgrendelen met Face ID is 1 op 1.000.000. Je kunt hieruit dus concluderen dat Face ID een stuk veiliger is dan Touch ID.

Alle stappen geprobeerd en functioneert je Face ID nog steeds niet? Neem dan contact op met één van onze specialisten via de klantenservice pagina, zodat zij je verder kunnen helpen met dit probleem.

Over Davey

Davey is reparatie specialist en mede eigenaar van FixjeiPhone. Davey is gespecialiseerd in elk type iPhone en hij kent elk stukje hardware van binnen en buiten. Hij vindt het leuk om je te laten zien hoe je zelf je iPhone of iPad kunt repareren!

17 reacties op “Face ID werkt niet

 1. Mijn Iphone x is plat op de achterkant gevallen. Buitenkant geen schade maar face id noet meer beschikbaar en camera duurt bijna een minuut voor die beeld geeft. Ook zaklamp functie werkt niet. Enig idee wat ik daarvoor nodig heb om het te repareren?

  1. Beste Bram,

   Ik zit met hetzelfde probleem.
   Kun je mij vertellen wat je hebt gedaan om het probleem te verhelpen?

   Met vriendelijke groeten,
   Suzan Rijk

 2. Goede morgen,
  Sinds gisteren werkt face id niet meer. Heb toen geprobeerd het opnieuw in te stellen. Maar dat loopt vast, wanneer je je hoofd moet gaan draaien. Ik heb toen de 7 stappen gevolgd. Maar zonder succes. Kunt u een tip geven hoe ik mijn face id weer kan instellen.? (Het mijn eens eerder overkomen. Dacht na een maand, probeer het weer eens te installeren. Telefoon lag toen een hele dag in een warme auto. En tot mijn verbazing. Kon ik face id weer configureren.)

 3. Hallo,

  Mijn telefoon is nat geworden en sindsdien werkt mijn face id niet en krijg de melding dat de true depth camera niet werkt.

  Waar zou ik dit kunnen alten repareren en wat zou het kosten?

 4. Hi mijn dochter heeft een 1/2 jr oude xr iphone, door ongeluk scherm kapot, met het inzetten van een nieuw scherm doet het face I’d het niet meer. Maar ze weten niet hoe ze dit moeten oplossen. Weten jullie een oplossing???

 5. Hallo,

  ik heb proberen met mijn iPhone x face id werkt niet meer.

  kunnen jullie mij een prijs opgave doen wat een repartie gaat kunnen kosten.

  1 vervangen van de camera module?

  2 vervangen van de moederbord?

  alvast bedankt
  groeten Martijn

  1. Hallo Bengt,

   Dit hangt helemaal af van wat er precies defect aan is.
   Je dient wel rekening te houden met minimaal 189,95 euro kosten als de stappen in de handleiding het probleem niet verhelpen.

   Graag horen wij van je!

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

 6. hallo, mijn face id werkt niet meer, er zit een soort gat in mijn glas een stuk naast de camera maar mijn selfie camera werkt nog zoals gewoon maar face id dus niet meer en ik kan geen nieuwe instellen want hij kan mij niet zien ofzo kan iemand alsjeblieft helpen🙏

 7. na val iphone X werkt Face id niet meer (camera wel geen bart in scher)
  bij instellen wel kader omhoog omlaag omhoog omlaag maar krijg geen circkel gezicht word niet herkend in kader ideeen.

  1. Hallo Ron,

   Je zou kunnen proberen om de telefoon terug te zetten met een DFU-herstel.
   We denken echter dat het een hardware probleem is.
   Hiervoor kun je de iPhone ook naar ons opsturen via onze opstuurservice.

   Met vriendelijke groet,

   Team FixjeiPhone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *